„Több dudás egy csárdában igenis remekül tud együtt dolgozni”

„Több dudás egy csárdában igenis remekül tud együtt dolgozni”

Február végén jelent meg a USEME első lemeze, a Világvevő. Csongor Bálint, Szalkai Tibi és Markó Ádám válaszolt.

A USEME gárdáját elnézve, akár a supergroup bélyeget is rá lehetne sütni a zenekarra. Mióta szemezgettek egymással vagy mennyire volt ez egy hirtelen egymásra találás?
 
TIBI: Vagy a fantasztikus ötös sem rossz, de igazából én szívesen elmegyek ezek mellett a titulusok mellett. Nekem az a fontos, hogy időhúzó körök futása nélkül, szakmailag jól működjön az egész, és hogy átérezzem a zenésztársaim lelki világát, belelássak olykor-olykor a fejükbe. No meg persze ultrafontos az is, hogy a kommunikáció őszinte, tiszteletteljes legyen. Ismerem a fiatalembereket hosszú évek óta, viszont Ádival a USEME kezdetéig nem volt személyes kapcsolatom, ennek ellenére jól tudtam, ki ő.
ÁDÁM: Nem egy átlagos felállás, az biztos. Óriási a potenciál és az is kiderült, hogy „több dudás egy csárdában” igenis remekül tud együtt dolgozni, alkotni és motiválni egymást. Tibit kivéve mindenkit ismertem személyesen előtte, szakmailag és emberileg is tiszteltük, szerettük egymást. Dolgoztunk is, mulattunk is együtt korábban, úgyhogy nagy öröm számomra, hogy most egy csapat lettünk és nem is akármilyen! Nagyon tudatosan, egyfelé megyünk, ami példaértékű, én már csak így szeretek bármit is csinálni.
 
Mitől Világvevő a Világvevő? Úgy érzitek, hogy sikerült egyedülállót alkotni? 
 
BÁLINT: A címadó dal címe miatt. A Világvevő szövege pedig nem világhódító terveink megtestesülése, hanem sokkal inkább egy görbe tükör a mindannyiunk gondolatait, érzéseit és világképét nagyban befolyásoló médiáról és a közösségi oldalakról. Emellett persze nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült egy olyan lemezt összehoznunk, ami egyfelől rendkívül hallgatóbarát, jólesik a fülnek, másfelől pedig meglehetősen komplex zenei megoldásokkal tarkított! Sok-sok csemegét és eldugott kincset tartogat a vájtfülűbb zenerajongóknak is.
ÁDÁM: Azt gondolom, a lemez zeneileg abszolút hiánypótló a hazai színtéren, és a visszajelzések is ezt mutatják. Nagyon kritikusak voltunk magunkhoz, és mindannyiunk szűrőjén át kellett mennie a daloknak ahhoz, hogy elnyerjék végső formájukat. Szó szerint DALOK születtek és ez ma nagy érték szerintem.
 
Az albumon végigvonul az egymással/egymás nélkül motívum, de végül az a konklúzió, hogy van miért élni. Célotok volt, hogy összességében egy pozitív hangvételű USEME anyag szülessen?
 
BÁLINT: Abszolút! Zoli vetette fel, hogy mi lenne, ha ez egyszer végre nem egy végig búslakodó rocklemez születne. Megmondom őszintén, először el sem tudtam képzelni, de aztán rájöttem, az alapvetően pozitív életszemléletem mozzanatai eddig még nem nagyon lettek papírra vetve. A Világvevő zenei környezete pedig helyenként nagyon is ezt kívánja! Arról nem is beszélve, hogy a jelenkori világ annyi szarral van tele, hogy szerintem nagyon jól esik az embereknek néha kicsit feltöltődni némi pozitív szellemi táplálékkal.
 
Március 26-án egy nagykoncerten mutatjátok be az új anyagot. Ezen kívül van valami, amivel így elöljáróban doppingolnátok a rajongókat a nagy eseményre?
 
TIBI: Úgy érzem, a banda összetétele, a lemez és az eddigi visszajelzések együtt elég indok arra, hogy aznap este partot verdeső hullámokat generáljon a táncoló lábhadsereg a színpad előtt! Lesz videófelvétel is, szóval tessék szépen kiöltözni! És persze a koncert után sem áll meg a USEME "dömping".
 
Azaz koncertezés ezerrel, belőve a nyári fesztiválokat is, esetleg új videó?
 
TIBI: Nyári fesztiválok, közös lazulós csapatépítés itt-ott, audiovizuális újdonságok, ősszel pedig klubozás.
ÁDÁM: Majdnem az összes nagyobb fesztiválon ott leszünk, ami óriási fegyvertény a csapat első évében. Szerintem ennél nagyobb megerősítés vagy bizonyíték nem kell arra, hogy USEME által képviselt muzsikára mekkora szükség van ma Magyarországon. Természetesen jönnek majd új videók és sok minden más is. Nagy út áll még előttünk, de jól haladunk!