Több mint 50 ingyenes program a Déryné Fesztiválon

Több mint 50 ingyenes program a Déryné Fesztiválon

10 helyszín, 5 nap, több mint 50 program - július 20. és 24. között immáron második alkalommal rendezik meg a Déryné Fesztivált Sátoraljaújhelyen és környékén. Ingyenes színházi előadások, családi programok és koncertek várják a kultúra szerelmeseit, fellép többek között a Szabó Balázs Bandája, a Csík zenekar, a Kerekes Band, valamint a Ferenczi György és a Rackajam.
 
2021-ben indult útjára a Déryné Fesztivál, amely mindjárt az első évében több mint 2500 látogatót vonzott. A színes kulturális programokat felvonultató rendezvény minden eddiginél gazdagabb zenei kínálattal és tartalmas szórakozást ígérő, színvonalas színházi produkciókkal várja július 20. és 24. között az érdeklődőket.
 
A színházi produkciók között kiemelt szerepet töltenek be a Déryné Társulat előadásai. Bemutatásra kerül Sütő András: Balkáni gerle című színműve, Petőfi Sándor: János vitéz, valamint a Weöres Sándor: Holdbeli csónakos című előadás.
Emellett a Déryné Program Országjárás és Vándorszínház alprogramokban szereplő alkotók is helyet kapnak. A Fabók Mancsi Bábszínháza ’A székely menyecske meg az ördög’ című előadást hozza el Széphalomra, a Zenthe Ferenc Színház ’A tanulmány a nőkről’ című produkciót, míg az Aradi Kamaraszínház ’A Zördög’ című darabját mutatja be.  
A műsort táncos, zenés produkciók is színesítik, a Dánielfy Gergő előadásában lesz látható a ’Szimpla vágyak’ című mono-musical, valamint az Urban Verbunk is érkezik a Völgyszínházba a ’Rózsa story’ című, nagy sikerű táncelőadásával.
A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan a CSAVAR Színház ’A helység kalapácsát’, valamint ’A nagyidai cigányok’ című fergeteges homorú, interaktív előadást mutatja be.
 
 
A fesztivál zenei palettáján olyan kiváló zenekarok szerepelnek, mint a magyar népzenei élet egyik meghatározó formációja, a Kossuth és Fonogram-díjas Csík zenekar, a Szabó Balázs Bandája, a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band vagy Ferenczi György és a Rackajam. Népzene, világzene, blues-os folk rock, hasító ethno-funk, felszabadító csángó-boogie – pergő ütemekben és táncban egészen biztosan nem lesz hiány.
 
A koncertek sorát gazdagítja a Borteraszon a Sentimento, Gipsy Jazz Five, Beatangok, Valami Swing, Fruzsikás, Talamba, Hutchky & Stars, és a Resti Kornél zenekar. A Zsólyomkai pincesoron egy szál gitáros akusztikus produkcióval örvendezteti meg a közönséget Papp Sándor és Ritter István művészek.
 
Gyönyörű környezetben, Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeuma park ad otthont a családi programoknak, köztük a Nagy János vitéz játéknak, de a gyerkőcök artistákkal, bohóccal, mesemondóval is találkozhatnak, valamint báb- és hangszerbemutató is helyet kap a széphalmi programban. Ezen felül lesz népi játszóház, népi mondókák és Kerekítő foglalkozásokon is várják a legkisebbeket.
 
 
Júliusban érdemes a Zemplén fővárosába látogatni, Sátoraljaújhely és környéke megtelik zenével, színházzal, izgalmas kulturális és interaktív családi programokkal. Színes programkavalkáddal találkozhatnak az érdeklődők több sátoraljaújhelyi helyszínen, mint a Kossuth Lajos Művelődési Központ, a Völgyszínház, a Borterasz, valamint a Zsólyomkai Pincesor, valamint fontos állomás a Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalmon.
A mozgó színházi karaván, a Theater Wagen Alsóberecki, Füzér, Füzérradvány, Mikóháza, Hollóháza, Telkibánya és Boldogkőváralja településekre látogat.
„Mindannyian azt érezzük, hogy Sátoraljaújhelyen és környékén minden olyan érték találkozik, amely a Déryné Program missziója, így várakozó örömmel készülünk az újbóli találkozásra. Gőzerővel készülünk és azon dolgozunk, hogy a kicsiktől a kamaszokon át az idősebb korosztályokig mindenki megtalálja a kedvére való kulturális programot. Bízunk benne, hogy nem csak Sátoraljaújhely és közvetlen környékén, hanem megyei szinten is egy meghatározó kulturális eseménnyé válik a Déryné Fesztivál.” – hangzott el a fesztivál sajtótájékoztatóján Kis Domonkos Márktól, a Déryné Program igazgatójától.
 
További információ a derynefesztival.hu oldalon érhetőek el.