Tornacipős rock’n’roll

Tornacipős rock’n’roll

Tortuga-interjú

Ma már nincs távolság a főváros a vidéki települések között: gyors az IC, bepattanunk autóba, és néhány óra alatt minden lőtávolba kerül. Az online tér pedig még inkább felgyorsítja az élet működését. Míg bő tíz évvel ezelőtt egy vidéken regnáló zenekarhoz elsődleges kérdés az volt, hogy mikor költöznek Budapestre a siker érdekében, ez mára már nem lényegi tényező. Legyen szó keletről, vagy nyugatról, ha jó dolog születik, megtalálja az útját. Bő másfél éve egyre erősebb pusholás érkezik a keleti végekről, jelen esetben Nyíregyházáról a Tortuga tolja a szekeret –meglehetősen vehemensen: koncertek, friss dalok, és hatalmas lendület. Most pedig új klip is érkezett a szabolcsi srácoktól, így volt miről beszélgetni. 
 
Fotó: Kaszner Nikolett (MTVA)
 
Mire számíthat az, aki meghallgat titeket? Egyáltalán nektek mit jelent a Tortuga?
 
Az utóbbi időkben ránk ragasztották a tornacipős rock’n’roll jelző, amit nagyon bírunk. Az egy szerencsés helyzet, ha kívülről kapunk egy „szlogent”, amivel azonosulni is tudunk. Na, most képzeld el, hogy milyen a tornacipő és a rock találkozása: szerintünk szabad, fesztelen, pimasz, fiatal. Na, pont erre lehet számítani. Mi nem szeretnénk hatalmas megfejtéseket keresni. Olyan zenét játszunk, ami a zsigereinkből jön. Egyszerű, énekelhető rock’n’roll-t, de nem riadunk meg egy kis kirándulástól sem. Nem kell ezt nagyon fejtegetni. Egyszerűen jó zenélni, jól érezzük magunkat, és pont.
 
Ha egyáltalán pozicionáltatok erre az évre, akkor megérkeztetek a célokhoz. vagy 2020 felborított mindent?
 
Minden és semmi sem úgy alakult, ahogy azt elképzeltük. Természetesen voltak terveink, de hamar rájöttünk, hogy most nem azt kell sajnálni, ami nem valósult meg, hanem azért kell hálásnak lennünk, amit megkaptunk. A DAL 2020 műsorában sikerült a döntőig jutni és elnyerni az Év felfedezettje díjat. A tavaszi koncertek elmaradtak, de mi így is turnén voltunk, folyamatosan a próbateremben, ahol új dalok születtek. Dolgozunk a második nagylemezünkön. A Kérlek című dalra elkészítettük az eddigi – talán – legkomolyabb klipünket, a „Törnek az ablakok” pedig bejutott a Dal 2021. legjobb 40 dala közé. 
 
 
Egy ilyen visszafogott év után hogyan készültük 21-re?
 
Oh, ez most ugrik be: 19-re lapot kértünk, és az 21… Nagyon várjuk, hogy elszabaduljunk a Dal 2021. műsorában. A turnémentes időszakot követően a műsor kész Kánaán lesz számunkra. Mi készen állunk, hogy ne a tornacsukát, de a turnébuszt is használjuk, csak be kell pakolni a hangszereket, és amint lehet, mi megyünk játszani. Tök jó dolog a próbateremben zajolni, de néha már unjuk egymást (se), és szükségünk van nekünk is az új emberekre, a régi arcokra és persze az impulzusokra. Szóval a startpisztoly betöltve, csak valaki számoljon már vissza!