„Továbbra is olyan zenét szeretnénk játszani, amit hallgatnánk is”

„Továbbra is olyan zenét szeretnénk játszani, amit hallgatnánk is”

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli április 26-án az A38 színpadán a vájtfülű zeneszeretők kultikus zenekarává vált ék zenekar. Az énekes-gitáros Lee Olivérrel beszélgettünk a jubileumról, ambíciókról, a változatlan felállás unikalitásáról és a közelgő negyedik nagylemezről.
 
Idén 10 éves az Ék. Milyen mérföldköveket tartotok a legfontosabbnak eddigi pályátokon?
A lemezeinket tartom igazán mérföldköveknek. Három albumot és egy EP-t készítettünk, és mindegyikről azt gondolom, hogy nagyon hiteles képet adott rólunk.
 
Legutóbbi albumotok, az Out Of The Cave 2021-ben, az az 3 éve jelent meg. Lesz negyedik Ék lemez?
Lesz, van olyan dal, ami már csak feléneklésre vár, a többi is készül. A szemfülesek hallhattak már ízelítőt decemberben a Központban adott koncertünkön. Tisztában vagyunk vele, hogy a streaming világban most azt az ideális, hogy kéthetente dropolgatjuk az új dalokat, de mi nem egyszemélyes producerek vagyunk, hanem egy zenekar. Ennek minden előnyével és jelenlegi hátrányával.
 
A litván Kanalizacija zenekarral közösen adjátok április 26-án az A38 színpadán a jubileumi koncerteteket. Miért éppen rájuk esett a választásotok?
Gődér Csabi barátunk, aki a hangmérnökünk is, többek között programszervező is, és már többször dolgozott együtt a Kanalizacija-val. Készített velük egy live sessiont, amit megmutatott nekem. Csomószor meghallgattam a felvételeiket, magával ragadott a hozzáállásuk, így amikor Csabi bedobta az ötletet, én gondolkozás nélkül igent mondtam.
 
Miben lesz más ez a koncert, mint bármelyik másik pesti koncert?
Sokféle módon ünneplik az emberek a születésnapjukat, szerintem ez a zenekarokkal ugyanígy van. Van, aki világraszóló bulit tart, van aki csak beül egy sörre a barátaival, valaki pedig nem ünnepli egyáltalán. Öt éve egy csomó vendéget hívtunk játszani, de ez most nem így lesz. Nem lesz torta, tombola meg ilyenek. Nincsenek ezek ellenünkre, de most inkább sok mással készülünk, igazából mi fogunk kisebb ajándékokat adni mindenkinek, de lesz nagyon szuper, teljesen új merchünk is, olyan is, ami kifejezetten ehhez a koncerthez kapcsolódik. A színpadon mi négyen fogjuk játszani a dalainkat, tiszta szívből, Nagy Gábor 'Holland' biztosan atom fényeket varázsol majd, Gődér Csabi pedig különleges eszközökkel készül a hangzás terén. A dalok mindig máshogy szólalnak meg és én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, hogy a különleges alkalom mit hoz ki belőlünk. Ja, és szerveztünk egy aftert is az Orfeuszba a Bakáts térre, amire szeretettel várunk mindenkit!
 
A legfrisseb újdonságotok, a 2023-as Téridő is már több mint egyéves. Ez az első magyar nyelvű dalotok. Miért váltottatok angolról?
Egy kicsit pontosítanék, mert 2018-ban az Orchard EP-n már volt az Erdő című dalunk, ami magyarul van. Nem mondanám, hogy váltottunk, inkább úgy érzem, hogy csak bővül a repertoár magyar dalokkal is. Jó kihívás, tök jó módja a fejlődésnek is magyarul írni.
 
Ennyi idő elteltével hogy érzitek, megtalálta a helyét a dal a repertoárotokban?
Igen. Bár ezen nem gondolkoztunk igazából, csak kitaláltuk, hogy most egy ideig minden koncerten eljátszuk.
 
 
Egy évtized eltelt, de mire számíthatunk a jövőre nézve az Éktől?
Egy új lemezre biztosan. Uncsi dolgokat tudok csak mondani. Továbbra is olyan zenét szeretnénk játszani, amit hallgatnánk is. És hát, elég sokféle zenét hallgatunk.
 
Milyen ambícióitok vannak? A vájtfülű zeneszeretők kultikus zenekaraként hivatkoztok magatokra, ez nem úgy hangzik, mint akik többezres koncerttermeket készülnek megtölteni.
Márpedig igenis vannak ambícióink, el szoktunk képzelni ideális szcenáriókat, amiben jól éreznénk magunkat. Nincs bennünk lemondás vagy ilyesmi. Annyi értő fület akarunk megtalálni, amennyit csak lehet, de tíz év után pontosan tudjuk már, hogy nem szólunk és nem is akarunk mindenkihez szólni, mindenkinek tetszeni. Egyszerűen lehetetlen és ennélfogva nagyon fárasztó is. Elgondolkodtam azon, hogy milyen izgalmas, érdeklődő, figyelmes közönségünk van, és személy szerint nagyon hálás vagyok értük, csodás emberek hallgatnak minket! Az, amit mi csinálunk, nem mindenkinek való, akinek viszont igen, azokkal jó lenne megtalálni egymást, aztán ki tudja, lehet, hogy sokkal többen vagyunk, mint azt gondolnánk!
 
Sokszor kihangsúlyozzátok, hogy a kezdetektől változatlan a felállásotok. Hogyan került ez a téma ennyire a középpontba?
A tízévesség sok gondolatot felhozott, és amikor körbenéztünk, hogy a kortársaink közül mely zenekarok aktívak még, eléggé meglepődtünk. Szinte mindenki feloszlott. Lehet, hogy kívülről ez nem akkora nagy szám elsőre, de mi nagyon büszkék vagyunk erre a tényre. Legyünk őszinték, nem sok olyan zenekar rohangászik ma Magyarországon, akik 10 éve léteznek és nem volt tagcsere soha, na!
 
Mi történne az Ékkel, ha megváltozna a felállás?
Nem tudom, de többet nem vagánykodhatnánk azzal az interjúkban, hogy tíz éve változatlan felállásban alkotunk az biztos.
 
Írta: Velek Domonkos
Fotó: Komróczki Dia