"Tudjuk a helyünket. Jól is érezzük magunkat!"

A széles közönségnek is kellemes élmény mindig egy Ladánybene 27 koncert. Legyen az szabadtéri, fesztivál, vagy klub koncert. Azért írtam, hogy a széles közönségnek, mert aki jártas a hazai reggae-riddim-ska-dub világban az tudja, hogy - hála Istennek! - vannak zenekarok és sound system-ek bőven! Annyira, hogy a Ladánybene 27 minden évben meg is szervezi a Reggae Camp nevű rendezvényét, ahol mindenki játszik, és tiszteletét teszi, aki él és mozog ebben a kultúrkörben.
Tibivel, a zenekar motorjával beszélgettünk, mert megint közelednek izgalmas koncertek. De azért akadt más témánk is!
 
 
A koncertekről majd később, kezdjük a Ladánybene 27 lemezekkel és dalokkal. Legutóbb 2020-ban jelent meg albumotok, Szavak-Színek-Hangok címmel. Előtte pedig a Zárd ki a világot című EP volt. Azt hiszem jogos a kérdés: mikorra várhatjuk a következő LB27 lemezt?
Még nyáron volt lehetőségünk kicsit összedugni a fejünket újabb dalok, vagy akár egy album elkészítését illetően. Most, hogy lecsendesül a koncert időszak, elővesszük a felgyülemlett zenei ötleteket, kielemezzük, kipróbáljuk a hangszereinken is előadva. Nagyon számítunk három fő háziszerzőnk (Miksa, Bokó Zoli és Fűri Tomi „Lumbi”) ötleteire! Hogy új album, vagy egy-egy dal, esetleg új EP 3-4 dallal? Ez egy visszatérő kérdés! Mi még a nagylemezek korában szocializálódtunk. Ami biztos, hogy tervezünk új dalokkal előjönni! De van egy másik tervünk is, amire talán lesz 2024 elején lehetőségünk! Ez a zenekar„forradalmi időszakának”, azaz a legelső lemezünk előtti műsorunk kincseinek stúdióban történő rögzítése. A ’80-as évek végi, ’90-es évek eleji SKA műsorunknak, és az abból kimozduló alternatív hangvételű dalainknak köszönhetjük, hogy annak idején különböző fórumokon felfigyelt ránk a szakma és a közönség. 
 
Egyébként hogyan zajlik a dalszerzés nálatok? Próbán jammeltek, vagy pl. te valamelyest kész dalokkal jelentkezel? A szövegek vélhetően Miksa sajátjai.
Egészen a Covid járványig mindig úgy dolgoztunk az új dalokon, albumokon, hogy a felmerülő alap ötleteket rengeteg próbán gyúrtuk végső formába. Persze, ahogy a különböző zeneszerkesztő alkalmazások bekerültek a műhelyeinkbe, egyre több majdnem kész zenei ötlet jött le a próbákra. Ebben mostanában leginkább Miksa, Bokó Zoli és Fűri Tomi jeleskedik! A Szavak-Színek-Hangok albumunk viszont úgy készült, hogy a fő szerzők gyakorlatilag megmondták, hogy mi a téma, mit kell játszani. Kicsit session zenélés jellege lett a stúdiózásnak. Kimaradtak a verejtékes próbák, viszont egy-egy dal sokkal karakteresebb tudott maradni, mivel nem 6-8 ember közös véleménye, demokratikus döntése szabott meg hangzásokat, megoldásokat, hanem sokkal nagyobb százalékban az alap szerző fejében összeálló dalt, hangzást és szerkezetet tudtuk megvalósítani. 
Miksa egyre több szöveget ír, hosszú éjszakákat tölt a gondolataival, szöveg ötleteivel. Meg is éli azokat a témákat, amiket később „papírra vet”. Zenekarunk korábbi alap szerzőjével, Tóth „Tádé” Gáborral is szoros kapcsolatban állunk. Tádét bármikor felkérhetjük egy-egy dal szövegének megírására. Szerencsére jó a kapcsolatunk!
 
Biztosan imádnátok egy pár napos kreatív elvonulást. Szoktatok ilyesmit? Esetleg zenekarilag kipihenni a reggae camp-et?
Én nagyon hiszek a kreatív elvonulásban. Volt is erre korábban példa. A Van még a Világon albumunk anyagát Ladánybenén, a helyi kultúrházban raktuk össze, de ugyanitt készültünk fel a Marley albumunkra is. Nem könnyű 4-5 napot, vagy egy hetet összeegyeztetni 9 emberrel, plusz a technikusokkal, de nemrég újra beszélgettünk ilyesmiről. 
A Camp Crew pedig nem feltétlenül jelenti a LB27 legénységét. A szervező csapattal is nagyon kellene egy összetartás, amit még idén össze is hozunk!
 
 
A camp - innen kívülről nézve - a Ladánybene 27 életében, minden évben egy fordulópont. Mintha lenne az évnek két része: a camp előtti, és a camp utáni. Így van?
Ez valóban így van, belülről nézve is! (mosolyog) A Reggae Camp szombat esti LB27 koncertje az év legnagyobb lelki feltöltődése számunkra! A legjobb közönség előtt, a saját színpadunkon odatenni magunkat… Persze a zenei igény minden fellépésünkön 120%-on lángol, de itt egy plusz lelki többlet is bejátszik. Volt úgy, hogy arra gondoltam, ha belehalok is itt a színpadon, akkor is végigugrálom az Élet más Jump around fináléját, mert más nem számít, csak, hogy beleadjam minden energiámat! Ezzel az egész zenekar így van, az újabb tagok, fiatalok is! 
 
Mit gondolsz, mi a titka annak, hogy együtt a banda ilyen hosszú ideje, és sikeres? Így utólag el lehet mesélni, ha volt komoly mélypont?
Én azt gondolom, a mi esetünkben az elején sokat jelentett, hogy kb. azonos zenei ízlésű, tudású, egzisztenciájú és korú srácok voltunk, akik egyformán közelítettünk a próbákhoz, a koncertekhez, a színpadi léthez. Ugyan úgy akartuk a sikert és szerencsére az érkező egyre komolyabb sikereket sokáig hasonlóan éltük meg. Szerencsénk is volt sok esetben, mert valahogy mindig kellő pillanatban ért minket olyan hatás, ami tovább tudott lendíteni minket. Ilyen pl. az első szponzorunk, aki a semmiből érkezett, mert általuk tudtunk megfelelő hangszereket, erősítőket beszerezni. Kellő pillanatban sikerült a Szedegetem dalunkkal egy TV-s fesztiválon nem nyerni, viszont ezáltal a közönség szeretetét elérni. De beszélhetek a jamaicai utunkról, ami 4 albumunk után adott olyan löketet, amiből után a hosszú évekig újra lendületben tudtunk maradni. És persze lényeges, hogy komoly slágereket tudtunk letenni az asztalra. Rastafari, Új SKA, Szedegetem, Van még a Világon, Még csak álom, Kell egy ház, Az élet más, Fürdik a lelkem, Judge Day, Zárd kis a Világot, Jégcsap SKA…
 
Természetesen arra is kíváncsi vagyok, hogy akár neked - mint a zenekar egyik vezetőjének -, akár “egyetemesen” - a csapaton belül - mi volt az eddig csúcspont?
Különböző csúcspontokat éltünk meg közösen, ami az épp akkori helyzetünkben kiugró siker volt. Ilyen volt az első két saját szervezésű nyári turnénk, az 1990-es Aorta és az azt követő Tokaji Rock Gyermekei Táborban elért szakmai első helyezésünk. Ez generálta a lemezszerződésünket. Csúcs volt a Szedegetem dallal országosan ismerté válni! Csúcs volt az első EFOTT nagyszínpados fellépéünk Szeged-Dorozsmán. Csúcs volt 95-ben kijutni Jamaicára. Csúcs volt Carlos Santanával együtt Bob Marley-t játszani, és a Wailers-szel Ocho Rios-ban Marley dalokban részt venni. Nagyon komoly érzés volt részt vállalni a hazai reggae élet megerősítésében! Alapvetően csúcs koncertezni, dalokat megjelentetni, lemezt kiadni, Camp-et szervezni, Bob Marley-re emlékezni… Hálásak lehetünk, hogy a Sors összehozott minket a reggae-vel! 
 
Visszatekintve milyen változásokon ment keresztül a Ladánybene 27 az alapítás óta, milyen íve volt a pályátoknak? És hogyan formálta a fejlődés/változás a zenéteket?
Huhh, ezt több oldalon tudnám csak kifejteni. Úgy érzem, három korszaka van egy hosszabb életű bandának. Az első a felfutás időszaka, ami az ismertté válástól az első 1-2 album sikeréig tart. Ezt mi szinte állandó tagsággal éltük meg. Ezt követi egy pörgős, sztár időszak, amikor csak megyünk és megyünk. Ez sok esetben nagyon rövid ideig tart egy banda életében. Sokan elbuknak azon, hogy a harmadik-negyedik album már érdektelenné válik. Mi valahogy jól adagoltuk a zenéinket, mert a negyedik albumunkra jutott a Van még a Világon, a nyolcadikra a Kell egy ház. 2001-ben jelent meg a Reggaekirakat és rajta a Kell, hogy szállj, 2007-ben a Babylon Cirkusz albumon a Fürdik a lelkem és a Judge Day…
A személyi változás minket is meg-megérintett, amit nagyon nehezen éltünk meg. De azért a legelső nagy időszakunkat az 1985-ös alakulásunktól egészen 1996-ig lényegében azonos tagsággal toltuk, majd 1997-2010 között is fix hat fős csapattal zenéltük végig, csak a fúvós szekció változott. Utána már mi is észleltük a világ változását és nálunk is gyakoribb lett a tagcsere, a váltás. Szerencsére most újra nagyon összetartó a csapat, közösen éljük meg a sikereket és a nehézségeket is!
 
 
2025-ben jön a 40. jubileuma a zenekarnak! Szoktál számot vetni az eddigiekről? Az ember inkább a jövőbe tekint, de érdemes időnként összegezni a történteket.
Most épp számot vetek, ahogy a kérdéseidre válaszolok… (mosolyog) Nyilván igen! 38-40 év a szakmában nagyon hosszú idő! Szerencsére jó sokat belepakoltunk ebbe a 4 évtizedbe, így ha a sikereket, az elért és megvalósított terveinket vesszük számba, akkor egészen hosszúnak tűnik ez az idő. Sokat beszélgetünk arról a zenekar régi motorosaival, hogy hol a helyünk ebben a mai világban, mit szeretnénk megmutatni magunkból? Hangsúlyozzuk a korábbi dolgainkat, vagy keressük az új megszólalásokat, hangzásokat és szálljunk ringbe az újabb és fiatalabb generációk képviselőivel? Mi valahogy úgy gondoljuk, hogy fontos megújulni, magunknak is fontos és reméljük a külvilágnak is! De szeretnénk a hagyományainkat és az elért produktumainkat is frissen tartani a fülekben, lelkekben. Úgy érzem helyesen gondolkodunk és tudjuk a helyünket. Jól is érezzük magunkat! 
 
És, ha már jövőbe tekintés: biztosan készültök már az előbb említett LB27 40-re! Biztosan sokan imádnának egy jubileumi best of turnét, egy nagykoncertet, és néhány kiemelt fesztiválos bulit! Hogyan tervezitek?
Ennek a menete most van kigondolás alatt. Első körben azokat az embereket, partnereket kell megkeresnünk, akik egy ilyen kaliberű eseményt profin meg tudnak valósítani. Ez most a feladat!
 
Elindultok most két koncerttel (ami publikus), Kecskemét, és az A38 Hajó. De nyilván te már többet tudsz, és tervezed/szervezed a következő hónapokat. Ennek a két bulinak mi lesz a tematikája?
Ez a két NOW’emba Reggae Jam (a grafikusunk, Jidaki alias Burg Balázs ötölte ki a nevet) egy laza, nyugodt, jóérzésű Jam, ahol barátainkkal kedvünkre zenélünk. Nem cél, hogy magunkat ünnepeljük bármelyik születésnapunk alkalmából, és nem is Marley tribute est! Elköszönünk a 2023-as évtől. Ebben – ahogy egész évben – partnerünk a kiskunfélegyházi A Láma Dalai zenekar, akikkel az NKA és a Hangfoglaló Programiroda jóvoltából pörgünk együtt. Természetesen már korábban is baráti kapcsolatban álltunk egymással. 
 
Mit látsz, a Ladánybene 27 tekintetében milyen klubszezon következik?
Klub szinten viszonylag visszafogottabbak a terveink. Nagy stábbal dolgozunk, nem feltétlenül gazdaságos elindulni 150-200 km-re 14 fővel. A közönségünk nagyobbik része már családdal rendelkező komoly polgára hazánknak, aki talán már a nyugodtabb helyeket kedveli. Tervezünk egy nyugodtabb, intimebb színházi közegben bemutatható csendes-ülős sorozatot elindítani, aminek van is már előzménye, egy 5 fős kamara LB27 felállással. De teljes bandával szeretném ezt megvalósítani, exkluzív eseményként megmutatni magunkat!
 
Volt tavaly ősszel egy bulitok, amikor - többek közt - a riddim lemezetekről (ami nagy kedvencem) is elővettetek dalokat. Többet mint, ami megszokott. A Babylon Circus-ról van szó. Mivel nem tudtam ott lenni, és bízom benne, hogy mást is érdekel, engedd meg, hogy megkérdezzem: várható a lemez 15 éves jubileuma kapcsán egy buli? Megérdemelné!
A Babylon Cirkusz és a két riddim albumunk (Judge Day / Color Dem feat. King Yellowman) sokak szerint az egyik legjobb koncept csomagunk volt. Nagyon súlyos és autentikus szándékú dalok kerültek az albumra, illetve a két riddimünkre az akkor még ifjú hazai reggae MC-k és énekesek – valódi összefogásként – hatalmas dalokat írtak! Ez kicsit tehetségkutatás volt részünkről, de inkább a hazai reggae erősítése. Nagy kár, hogy amikor valóban csúcson pörögtek ezek a verziók (Copy Con, Kemon, KRSA, G Ras, CéAnne, Berger Dalma, a Connections, MC Columbo, és sok más fiatal énekes előadásában), akkor pont egy adminisztrációs hiba miatt nem sikerül a lemezbemutatót rendesen odapakolnunk. Valóban kellene ezzel még foglalkozni, úgyhogy köszönjük az ötletet!
 
 
Hogyan készüljünk az A38 Hajós bulira? NOW’emba Reggae Jam a címe. Így lesz? Lesz jam, lesznek vendégek?
Igen, lesz jam, alakul a program! Jelen pillanatban 11-12 olyan dal van már terítéken, amit így még soha nem játszottunk, csak a próbákon. Deseő Balázzsal (aki mostanában Majka zenekarának billentyűs vezetője, de korábban a Nice Time és a Riddim Colony tagja volt), illetve Bazsi volt a sound professzora a Kelly egy ház albumunk néhány dalának, majd a Reggaekirakat, Links To Babylon és a teljes Babylon Cirkusz csomagnak… Szóval Bazsival az ő korábbi remixeinek felfogásában játszunk három korábban már említett, ikonikus LB dalokat. CéAnne-nal komoly múltunk van, kicsilány kora óta jóban vagyunk, rengeteg fellépésen énekelt már velünk. Marley dalok és egy régi LB27 dal hangzik majd el Annával! A Láma Dalaiból egy dalra átugrik hozzánk a frontember Vereb Jani, sőt, egyszer csak ellepi majd a színpadot a két zenekar összesen 7 fúvósa is! Jolis Carmen (dobosunk, Hertelendi Anna egyik legjobb barátnője) eddig nem feltétlenül a reggae stílusban jeleskedett. Az ország őt tavasszal a DAL 2023-ban ismerhette meg, ahol Torres Danival lépett fel és ért el szép sikert. Carmen és Miksa két dalunkban fog duettet énekelni. 
Fontos, hogy a sound system kultúrából is érkezik hozzánk két cimboránk, Selecta DreadHead és a bajai StabilFrazírból ismert Stranger Chriss.  
 
Két fontos kérdésem van még!
Az egyik: kérlek foglald össze, hogy a 2024-es Reggae Camp-ről mit tudhatunk már?
Az idei Reggae Camp nagyon nagy lépés volt abba az irányba, hogy újra hasonló léptékű rendezvény legyen, mint 2020 előtt. Mi a farpofánkat összeszorítva megmutattuk, hogy be merjük vállalni a kockázatot és a rengeteg melót. A közönség, azaz a Hungarian Reggae Massive pedig megmutatta, hogy aktív, nyitott és főleg, hogy a pozitív világlátása megmaradt! Ez nagyon nagy erőt adott nekünk abban, hogy folytassuk! Mivel ez is rengeteg melóval jár, ezért most komoly tervezésben vagyunk! Szeretnénk még idén, de inkább novemberben előrukkolni pozitív és konkrét hírekkel!
 
Végezetül pedig: mikor mentek megint Jamaikába?
1995-ben és ’99-ben jártunk kint. Akkor megfogadtuk, hogy 4 évente muszáj megismételni. Nem sikerült… Ennek anyagi okai vannak. 10-12 fős stábbal kiutazni nem egyszerű dolog. Nem is értem hogy tudtuk anno megvalósítani.
 
 
ÍRTA: Nyerges Tamás
FOTÓ: Szécsényi Dóri