Turilli-Lione Rhapsody: áprilisban Budapesten az ikonikus zenekar

Turilli-Lione Rhapsody: áprilisban Budapesten az ikonikus zenekar

Április 15 // Barba Negra

Tavaly jelent meg a Luca Turilli és Fabio Lione nevével fémjelzett Rhapsody új lemeze, Zero Gravity(Rebirth and Evolution) címmel a Nuclear Blast gondozásában. A csapat áprilisban Budapesten is bemutatja az albumot a Barba Negra Music Clubban, ahol természetesen az újak mellett a klasszikus Rhapsody dalok is elhangzanak majd, illetve vendégként fellép a Cellar Darling és a Canterra.

„Izgatottak vagyunk, hogy újra úton lehetünk és Európában játszhatunk Fabióval és a banda többi tagjával. Alig várom, hogy bemutassuk a legutóbbi lemezünk számait, pár Rhapsody klasszikussal együtt”–mondta el nemrég Luca Turilli gitáros-billentyűs. Ha a szimfonikus metalról beszélünk, Turilli és Lione neve kikerülhetetlen: eddig bárhol és bármikor is dolgoztak együtt, az eredmény mindig rendkívüli volt, amit a metal és rockzene szerelmesei az egész világon imádtak.

Most 8 év után a duó újra együtt alkot, és nem csak a régi szép idők kedvéért, hanem hogy egy új fejezetet nyissanak a közös karrierjükben. A zenéjük a régi gyökerekből táplálkozik, ami kapott egy modern köntöst: az olasz szimfonikus metal soha nem szólt még ennyire frissen, ennyire eredetin, drámaian és könnyeden, ahogy a Zero Gravity (Rebirth and Evolution) esetében. Ez az album a bizonyítéka, hogy a két zenész nem csak brutálisan tehetséges, de képes újra és újra feltalálni önmagát, kitolni a határait és feléleszteni egy olyan műfajt, ami már régóta stagnált. 

Az albumot könnyedén tekinthetjük mérföldkőnek a Rhapsody történetében, hiszen minden megvan benne: technikás gitárok, drámai megoldások, erőteljes kórusok, emlékezetes dallamok és mély, sokatmondó dalszövegek, miközben kétségkívül egy 2019-es, mai lemezről beszélünk. A Rebirth and Evolution (Újjászületés és evolúció) sokkal többet jelent, mint egy szimpla alcím:

„Ez jelent számunkramindent. Ez a zenekarunk mantrája, a DNS-ünk”–mondta Turilli. Fontos hozzáfűzni, hogy Turilli és Lione rengeteget változtak az évek során, már nem ugyanazok azemberek, akik annak idején voltak. „Ezért akartunk egy új kezdetet, egy új fejezetet. A védjegyünkkel, persze, de egy sokkal szélesebb vízióval. ”Kettejük barátsága erősebb mint valaha, ami „bámulatosanf urcsa, mert én és Luca nem láttuk egymást hét évig”–mesélte Fabio. Abban mindketten egyetértettek, hogy csak akkor van értelme újrakezdeni a közös munkát, ha valami újat tudnak letenni az asztalra. És így is lett: az album igazi élményt nyújt a hallgatóinak; olyan,mint egy progresszív rockopera egy kis szimfonikus metallal fűszerezve, amit csak ők ketten képesek megteremteni. 

Persze a névadó páros mellett a három másik zenész is oszlopos tagnak számít: Alex Holzwarth dobos,Patrice Guers basszusgitáros és a francia Dominique Leurquin gitáros neve már jól ismert Turilli korábbi projektjeiből is. A friss lemezen olyan előadók is vendégeskednek, mint Elize Ryd(Amaranthe), Mark Basile(DGM), Sascha Paeth(Avantasia) és Arne Wiegand(Santiano).

Az áprilisi bulira két vendéget is magukkal hoznak az olaszok: a Cellar Darlingot és a Canterrát. Előbbi egy svájci progresszív folk rock banda, ami 2016-ban alakult Anna Murphy énekessel,Merlin Sutter dobossal és Ivo Henzi gitárossal, ők mindhárman a svájci Eluveitie zenekarban játszottak több mint egy évtizedig. Még nem álltak rá készen, hogy abbahagyják a közös zenélést, ezért egy másik vonalon folytatták tovább. Zenéjük egy egyediés friss kombinációja a grandiózus riffeknek, erőteljes dobtémáknak és egyedi hangnak, ami a tekerőlanttal kiegészülve egy igazán izgalmas zenei élménytnyújt. 

Az est másik vendége egynémet gothic metalcsapat, a Canterra, akik 2009-ben alakultak, akkor még Avatar néven. Debütáló albumukat, a First Escape-et 2016-ban adták ki.