Új kategória született, az ÉVJÁRATOS, DŰLŐSZELEKTÁLT VODKA!

Új kategória született, az ÉVJÁRATOS, DŰLŐSZELEKTÁLT VODKA!

Merészen hangzik…de a Seven Hills Distillery megcsinálta, melyet aranyéremmel díjazott a világ vezető, vodkákra specializálódott versenyén a nemzetközi zsűri!
 
2024 február 20-án kihirdették a World Vodka Awards idei díjazottjait, ahol a kis bodrogkisfaludi lepárló elképesztő eredménnyel, ismét elhozott egy aranyérmet a 2023-as évjáratú, dűlőszelektált Furmint vodkájával!
 
Az idei évben összesen 20 országból 4 kategóriában érkeztek versenyminták a World Vodka Awards versenyre. (Pure Neutral, Varietal, Botanical, és Flavoured) Megfigyelhetünk egyfajta paradigmaváltást a vodkaiparban, hisz a klasszikus vodka gyártó országok - mint Lengyelország, Svédország vagy Kanada - mellett olyan nem klasszikus országokból is érkeztek versenyminták, mint Mexikó, Thaiföld és Kína.
 
"Elfelejthetjük azt a hagyományos felfogást, miszerint a vodka íztelen és unalmas! Az idei versenyen a gyártók nagyon odafigyeltek a harmóniára, és arra koncentráltak, hogyan őrizzék meg az alapanyagok esszenciális karakterét!
Idén az összes aranyérmes tétel lenyűgözte a zsűrit a minőségével és az ízharmóniájával. Megfigyelhetjük, hogy évről évre növekszik a varietal, botanical, és flavoured kategóriák versenymintáinak aránya, így kijelenthetjük, hogy a vodka jövője a neutrálistól eltolódik a stílusos, karakteres vodkák irányába." - nyilatkozta Veronika Karlova a World Vodka Awards versenyigazgatója.
 
A Furmint vodka projektet a lepárló még 2021-ben indította, ahol arra a kérdésre keresték a választ, hogy a furmint szőlő vodka kategóriában is képes-e megmutatni az évjáratosságban ill. dűlőszelekcióban rejlő különbözőségeket, ezért minden évben más borászattól és más dűlőről szerzik be a furmint must alapanyagot. A 2022-es változatot a Tokaj-Hétszőlő borászat Kis-Garai dűlőjéről, a 2023-as változatot pedig Tállyáról, az Oroszlános Borbirtok Palánta nevű dűlőjéről szüretelték.
 
„Így, hogy már két évjáratunk is rendelkezésre áll a Furmint vodkából, kijelenthetjük, hogy sikerült egy új kategóriát megalkotnunk, az évjáratos, dűlőszelektált vodkát, mely nem törekszik sem arra, hogy eltüntesse az alapanyag karakterisztikáját (neutralizálja) sem arra, hogy mindig ugyan olyan legyen, hisz az egyrészt a szőlő alapanyag miatt lehetetlen lenne, másrészt dög unalmas is!” – nyilatkozta Mészáros-Komáromy Dénes, a kis kézműves lepárló lepárlómestere.
 
 
Üde színfoltja a Furmint vodka a hazai és nemzetközi italszakmának, de sietni kell, ha valaki meg szeretné kóstolni, hisz mindössze 800 palack készül belőle évente!