Média, export, zenei koncepciók és magyar dal

Média, export, zenei koncepciók és magyar dal

Új könnyűzenei támogatások

Húsz könnyűzenével foglalkozó médium 34,4 millió forint, a magyar dalra fókuszáló tizenkilenc pályázat pedig közel 30 millió forintos támogatásban részesül az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának utolsó 2020-as döntése értelmében.
 
 
A Hangfoglaló Program Médiatámogatási Alprogramjának részeként jelent meg az a 30 millió forint keretösszegű pályázat, amely a teljes egészében vagy akár csak egy rovatukban könnyűzenével foglalkozó print és online médiumoknak szólt. A 2021. évi működést segítő felhívásra 22 médium jelentkezett, összesen 39,2 millió forintos igényt megfogalmazva. A Hangfoglaló Program Kollégiuma utolsó, decemberi ülésén úgy döntött, hogy a két érvénytelen pályázón kívül valamennyi jelentkezőt támogatja, és ahol csak lehetett, a kért teljes összeget megítéli. Így a könnyűzenei sajtó működéséhez 34,4 millió forinttal járulhat hozzá az üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő részéből gazdálkodó Kollégium.
 
Ugyancsak döntés született a magyar dalt népszerűsítő, a dalszerzést oktató, a dalok befogadását segíteni kívánó pályázatról, amihez hasonlót 2019-ben hirdetett meg először a Kollégium. A mostani felhívásra 24 pályázat érkezett, amelyek közül csak a kiírásban meghatározott célokat félreértő jelentkezőket kellett a Kollégiumnak elutasítania. Így a rendelkezésre álló 30 millió forintos keretet majdnem teljes egészében kihasználva, 19 projekt között lett szétosztva. A támogatottak között több olyan is van, amelyek az előző évben támogatott rendezvények folytatásának, ismétlésének tekinthetőek.
 
Három év után újra megjelenhetett a városi zenei koncepciók elkészítését ösztönző pályázati felhívás, amelyre a Kollégium számára is meglepő módon csak hét település jelentkezett. Mivel azonban a jelentkezők anyagai megfeleltek a felhívásban foglalt követelményeknek, a Kollégium úgy döntött, mind a hét településnek megítéli az 1 millió forintos támogatást. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben Ferencváros, Miskolc, Mórahalmon, Szolnok, Szombathely, Tata és Zsámbék készítheti el a városi zenei koncepcióját az NKA Hangfoglaló Program támogatásával.
 
A Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram keretében két meghívásos és egy nyílt pályázatról döntött a kollégium. A pályakezdő zenei menedzserek showcase fesztiválon való részvételét segítő nyílt pályázat révén hárman csatlakozhatnak a tavalyi hasonló pályázat támogatottjaihoz 2021-ben. Meghívásos pályázat révén 5-5 millió forintos kiemelt támogatást kap nemzetközi jelenlétének fokozására illetve megerősítésére a HARMED és a jazzbois formációk, illetve a The Devil's Trade és Babé Sila. Ugyancsak döntött a Kollégium arról is, hogy HOTS exportiroda 2021. évi működését 40 millió forinttal támogatja, amit elsősorban a nemzetközi showcase fesztiválokon történő magyar jelenlétre kell fordítani.
 
 
2020 év végén nem csak támogatásokról döntött a Kollégium. Számos új pályázat jelent meg, többek között zenei podcastek indítására, könnyűzenei start up-ok alapítására, nemzetközi jelenlét és szakmai részvétel biztosítására, hosszú távú tematikus projektek folytatására, és az elektronikus zenei színtér támogatására.