„Úristen, hogy fogunk mi ennyi sört eladni?!”

„Úristen, hogy fogunk mi ennyi sört eladni?!”

Interjú a Legenda Sörfőzde egyik alapítójával

2013. tavaszán alapította meg Kovács József társaival a Legenda Sörfőzdét, amit rengeteg otthoni, baráti sörfőzés előzött meg. A Legenda azóta már brand, Budapesten 7 saját helyük nyílt – többek között a főzések tetthelyén is fogyaszthatjuk, ami szórakozóhelyként is üzemel. Amikor a Legenda egyedülálló, utánozhatatlan kínálatáról és ízeiről faggattuk, azt mondta, „a sörfőzés marha egyszerű dolog” - és mesélt még sok mást is.
 
 
Itt ülünk a Legenda Sörfőzde Centerben, ami egy hatalmas alapterületű, két koncerttermes söröző. Ami még különlegesebb benne, hogy itt helyben főzitek a söröket. Gondolom, te is elkezdted valahol. Honnan jött a sörfőzés iránti szenvedélyed?  
 
Annyi közöm volt a sörhöz, hogy fogyasztottam. Fuvarosként jártam Európát. Olvastam itt- ott, hogy lehet házilag is sört főzni, rátaláltam egy sűrített „sörkonzerv”-re, amit egy belga srác árult, otthon könnyen elkészíthető sört ígért. Nem igazán hittem, hogy működik, de kipróbáltam, és hát nagyon jól sikerült! Szerintem itt jött el az a pont, amikor végképp magával ragadott a sörfőzés. A saját magad által otthon főzött sör mindig sokkal finomabb, mint az ipari sör.
 
Egy hírportál fórumán ráakadtam egy társaságra, akik otthoni sörfőzők, megszereztem az egyikük telefonszámát, felhívtam és ő segített. Gyakorlatilag tőle, tőlük tanultam meg az alapokat, meg persze rengeteget olvastam, videókat néztem. Innentől minden szabadidőmben sört főztem otthon. Egy nagyon jó kis társaság alakult ki, sokat jártunk össze, különféle sörfesztiválokra söröket kóstolni. Így ismerkedtem meg más, nem lager sörfajtákkal. Itthon akkoriban még nem volt túl kísérletező a sörfőzés.
 
Egy ilyen sörözés alkalmával – jó részegen – találkoztam két sráccal, akik Németországból és Belgiumból importáltak söröket. Megbeszéltük, hogy csinálunk egy sörfőzdét, ahol olyan söröket főzünk, amiket eddig csak importból lehetett behozni, kezet fogtunk rá. Másnap kicsit kijózanodtam! (nevet) Felhívtam őket, hogy akkor mi most tényleg alapítunk- e egy sörfőzdét. A válaszuk az volt, hogy igen, csak pénz kéne hozzá. Akkor én eladtam egy-két kamiont.
 
 
Honnan lehet otthoni sörfőzéshez, kisebb mennyiségben beszerezni alapanyagokat?
 
Amikor én rákaptam, itthon még jóformán semmilyen alapanyagot nem lehetett beszerezni. Ahogy említettem, főállásban fuvaros voltam, más európai országokban pedig már jóval egyszerűbb volt hozzájutni – jobb minőségű – alapanyagokhoz. Innen jött az ötlet, hogy nyissak egy sörfőző boltot. Egyébként az otthoni sörfőzés jóval alacsonyabb költségű, mint mondjuk az otthoni pálinkafőzés.
 
Most már tudjuk, rengeteg utánajárással és szorgalommal gyakorlatilag internetről is meg lehet tanulni sört főzni – persze vitatkozz ezzel nyugodtan, ha nem értesz egyet. Sörfőzdét alapítani mennyire bonyolult? Egészen megjött a kedvem!
 
Volt egy idő Magyarországon, amikor sorra nyíltak a sörfőzdék – mindenki a fent említett láger típusú söröket főzte -, aztán történt egy törvénymódosítás, aminek következtében 500 sörfőzdéből 470 valahány becsukta a kaput. 2013. április 1-jén nyitottunk, akkor még természetesen nem volt ekkora a főzde, éjjel- nappal főztük a söröket.
 
 
Amikor először megláttam a rengeteg sörös tartályt, elhatalmasodott rajtam a félelem - „Úristen, hogy fogunk mi ennyi sört eladni”?! Az nyitás napján nem történt semmi. A második napon jött egy- két újságíró, kóstolgattak, fotózgattak. A harmadik- negyedik napon szó szerint megtámadtak minket az emberek!
Úgy érzem, a titok, hogy sikerült betölteni egy nagy űrt a hazai sörpiacon. Ilyen söröket előttünk nem főzött senki, ezzel sikerült divatot teremtenünk. Mi vagyunk például az elsők, akik sour ale-t, azaz savanyú sört tudnak főzni. Ahogy a főzésnél, a sörfőzésnél is az a szabály él, hogy csak jó minőségű alapanyagokból lesz finom sör. Én csak olyan sört árulok, amit én is finomnak találok.
 
 
Nagyon jó, hogy sikerült befektető nélkül felfejlesztenünk a főzdét, mert így csak magunknak kell megfelelnünk és az áraink sincsenek elszállva. Egyre elterjedtebb itthon, hogy a sörfőzdék hozzánk hasonlóan maguk szerzik be az alapanyagokat.
 
Nagyon régóta érdekel, az Indian Pale Ale-t (IPA) miért hívják így?
 
Az IPA-nak nagyon érdekes története van, valószínüleg igaz is. India angol gyarmat volt, ahova rendszeresen szállítottak sört, ami azonban az időjárás viszontagságainak következtében megromlott. A komló a fűszere és egyben a tartósítószere is a sörnek – úgy döntöttek, hogy jó erősen megkomlózzák, ettől lett ilyen keserű.
 
A Legenda Sörfőzde Centerben két koncertterem is van. Nem érzed hátrányát annak, hogy a város szélén, iparterületen van a főzde?
 
Amikor elkezdtem csinálni, sokan azt mondták, bolond vagyok, amiért itt nyitok egy helyet. Hát, most már nem mondják! (nevet) A tapasztalat, hogy ha az emberek meg akarnak találni egy helyet, akkor megtalálják. Szerencsére a Legendát sokan meg akarják, ennek nyilván az egyik oka a koncertek, amiket szervezünk: sokszor lép fel nálunk a Dinamit, Deák Bill Gyula, Korál, Blues Company, tribute- és karaoke estek és még sorolhatnám.
 
 
Solti Hanna