“A Szigethez csupa jó emlék köt minket” - Interjú a Bastille frontemberével

“A Szigethez csupa jó emlék köt minket” - Interjú a Bastille frontemberével

Szinte már hazajárnak Magyarországra, de még mindig ámulatba ejti őket a Mátyás-templom és a Dunán visszatükröződő fények. A Bastille zenekar augusztus 11-én ismét a Sziget Nagyszínpadára lép, ahol bemutatják legújabb, sci-fi inspirálta lemezüket, a Give Me The Future-t, és legnagyobb slágereiket. Dan Smith énekessel kedvenc magyar ételéről, az új színpadi vizuálról, és a hamarosan megjelenő mixtape-jük mellett arról is beszéltünk, hogy bizony, ha teheti, ő a mai napig sátrat ver kedvenc fesztiváljain.
 
Már milliószor jártatok Magyarországon, vannak kedvenc emlékeitek, élményeitek, amik hozzá fűződnek?

A Szigethez csupa jó emlék köt minket. Gyönyörű a helyszín, a Glastonbury-re emlékeztet, ami a kedvenc fesztiválom. A lineup mindig hihetetlen, a közönség elképesztő, a valaha volt legjobb koncertjeink egyikét itt adtuk. Már alig várjuk, hogy visszatérhessünk!
 
Van esetleg kedvenc helyetek Budapesten, vagy kedvenc magyar ételetek?
Budapest egy tökéletes hely nagy városnéző sétákra. Annyi gyönyörű épület van, imádom a Duna partján mászkálva belátni az egész várost, a kivilágított várat és a Mátyás-templom környékét. Rengetegszer bejártam már, nem is tudok kiemelni a sok látnivalóból. Azt hiszem, a gulyás a legelterjettebb magyar étel, nem csoda, hiszen a legjobb is. Gyerekként Angliában már kóstoltam, de az a nyomába sem ért annak a hamisíthatatlan ízvilágnak, amit nálatok kaptam.
 
Milyen dalokkal és látvánnyal készültök a Szigetre?

Az új albumunkkal egy teljesen új világképet alkottunk meg, aminek fókuszában az emberek és a technológia kapcsolata, és annak hatásai vannak. Hajlamosak vagyunk ennek segítségével menekülni a valódi világból vagy akár a saját fejünkből, de közben rengeteget el is vesz tőlünk, és egy még sötétebb helyre terel bennünket. Szeretjük, ha a vizuál tükrözi a mondanivalónkat, jelenleg a jövő az, ami a leginkább foglalkoztat minket, hiszen a világ egyre inkább sci-fi könyvhöz hasonlít. A dallistát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minden korszakunkból elhangozzon pár kedvencünk. Sok számot választottunk a Bad Blood-ról, a Doom Days, és a Wild World albumainkról, inkább olyanokat, amik tükrözik az új lemez hangulatát is. Szeretünk mindig újat mutatni, kicsit újragondoltuk és áthangszereltük őket, hogy jobban beleilleszkedjenek abba a világba, ahol most tartunk. A két vokalistánk, Bim és és Senab is csatlakozik hozzánk, varázslatos hangjuk van, rengeteg energiával töltik meg a színpadot.
 
 
Ahogy azt már említetted, idén februárban jelent meg az új, Give Me The Future című lemezetek. Hogy reagáltak rá a rajongók?

Jó kérdés, szerintem szerették. Nagyon jól reagáltak a futurisztikus világra, amit megalkottunk, jó beszélgetésindító volt számukra. Nem akartuk a depresszív oldaláról megközelíteni a jövőt, az egész tele legyen vidám dalokkal, amiket jó hallgatni. A karanténidőszak alatt vettük fel az albumot, mindenképp az volt a célunk, hogy ha már mi körbetáncoltuk a stúdiót a munkálatok közben, ne legyen ez másképp a rajongókkal sem. Nem akartunk balladákat vagy szomorú, kifejezetten lassú dalokat írni. Angliában egyből #1 lett a lemez, imádunk turnézni is vele. Én mondjuk mindig a jövőbe nézek, már azt tervezem, hogy mi a következő lépés.
 
Következő lépés, tehát az augusztusban megjelenő deluxe-kiadás?

Igen, hamarosan megjelenik a teljes album. Van rajta pár dal amit nem akartunk az eredeti lemezre rakni, ezek a “Family Ties” és a “Revolution”, és ezek mellett mixek is kerülnek majd a korongra. Már nagyon vártam, hogy kiadjuk a teljes, hosszabb verziót, ez valójában egy betekintés abba, hogy mit csináltunk az utóbbi pár évben. Teljes erőbedobással mélyültünk el a sci-fi világban, imádjuk az elektronikus, experimentális hangzást.
 
Hogyan választottátok ki a mixtape együttműködőit?

Olyan szerzőket választottunk, akiknek mi magunk is a rajongói vagyunk, vagy akikkel köszönőviszonyban voltunk a stúdióban, amikor épp más előadókkal dolgoztak. Csináltunk egy dalt Alokkal, ami nagyon szuper volt, tekintve, hogy teljesen másfajta zenét csinál mint mi. Segített egy új szintre emelnie a dalunkat, hogy igazi klubhimnusz lehessen. Nekünk a mixtape igazából egy jó indok arra, hogy új dolgokat kipróbáljunk, kísérletezzünk különböző világokkal és az elektonikus hangzásokkal.
 
Néhány napja jelent meg a “Revolution”, mi a dal sztorija?

A “Revolution” munkálatai alatt sok Daft Punk-ot, és The Weeknd-et hallgattam. A dal arról a pontról szól, amikor valami összeáll a fejedben, és megváltozik a világról alkotott képed. Az utóbbi pár év alatt szerintem mindenkinek volt ilyen pillanata. Emelett nagyon sokat agyaltunk a sci-fi-ok világán, a jövőképünk különböző opcióin. Mindig is lenyűgöztek az aktivisták, feltalálók, tudósok - mindenki aki azon dolgozik, hogy a világ egy jobb hely legyen, nemcsak ötlet, hanem megvalósítási szinten. Ilyen például Greta Thunberg, vagy azok, akik a vakcinán dolgoztak, rengeteg aktivista, akik meg akarják változtatni a bolgyót, ők is inspiráltak. A refrén úgy szól, hogy “I don’t wanna go around the Sun with anyone but you”, vagyis “Csak veled akarok a Nap körül táncolni”. Mindenki csinálja a saját napi rutinját, de ha egy kicsit tágabbról nézed, hihetetlen, hogy mindenki ezen a nagy kövön él, körbe-körbe menetelve egy hatalmas lángoló csillagon. Egészen őrült és felfoghatatlan.
 
Írta: Erdős Viki
Fotó: Lorne Thomson / Redferns

 

Az interjú megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.