“A fények az utamon, mint képek a falamon”

“A fények az utamon, mint képek a falamon”

2022-ben a megszokottnál csendesebb éve volt a Ladánybene 27-nek. Év végére azonban mégis kaptunk tőlük egy friss klipet. A “Szavak - Színek - Hangok” lemezről “Az út szélén” című dalra forgott a kamera. De milyen kamera? Erről is beszélgettünk, és mindenről is, ami érdekelt minket.

A legutóbbi lemez készítésekor még bőven a covid időszakát éltük. Milyen volt a lemezkészítés közben a hangulat? Tudtatok “a Ladánybenére” koncentrálni?
Rendkívüli időszak volt ez a zenekar életében is, ugyan úgy, mint az élet egyéb területein dolgozó-alkotó embereknek. Mi ráadásul az átlagosnál is komolyabban vettük az egészségünkre-biztonságunkra vonatkozó szempontokat, ezért sokkal lassabban „nyitottunk” és nem vállaltunk fellépéseket, nem találkoztunk, csak amikor már teljesnek éreztük a biztonságunkat. Ennek következtében egy furcsa, a Ladánybene stúdiózásaitól messze eltérő módon írtuk, gyakoroltuk és vettük fel a dalainkat. Voltak zenészek, akik meg sem jelentek a stúdióban, csak elküldték a szólamaikat. Szóval, az a jól bevált próba időszak, amikor „rongyosra játsszuk” az új témákat, az most elmaradt. Helyette a zenéket otthonukban megkomponáló társaink – Miksa, Bokó Zoli és Fűri Tamás „Lumbi” – szava, véleménye döntött a dalok kialakulásakor. Utólag úgy érezzük, hogy ezáltal karakteresebbek lettek a dalok, ami talán jót tett nekik.
 


Minden - akkori befolyásoló - tényező ellenére, és udvariaskodás nélkül mondhatjuk, hogy egy kiváló LB27 lemez született. Két év után, most hova helyezitek el a zenekar történelmében?

Vannak olyan albumaink, amik nagyon tükrözik azt az adott korszakunkat, amiben akkor éltünk, amikor az albumhoz készítettük a dalokat. Ilyen természetesen a legelső albumunk, ami reggae zene felvállalásának időszakát képezi le. Vagy ilyen a Van még a Világon, ami a legpörgősebb éveinket tükrözi, amikor napi szinten jártunk fellépni, riportra, sajtótájékoztatókra, egyéb eseményekre. Ilyen a Reggaekirakat is és a Babylon Cirkusz is, amik a multi kiadóktól való elszakadásunk utáni szabadabb korszakunkat mutatja, ahol sokkal több lehetőségünk volt hosszú ideig dolgozni az anyagainkon. És ilyen lemez a SZAVAK-SZÍNEK-HANGOK album is, ami minden eddiginél érzékenyebben reagál a minket körülvevő világra. A depressziós bezártság utáni lassú nyitás, a remény sugarai finom kis színek, hangok és hangok formájában jelzik, hogy az élet megy tovább!
 
Idén volt 15 éves az egyik legnagyobb sikert aratott lemezetek, a “Babylon Cirkusz”. Az okt. 23-i, Akvárium Klubos koncerten ezt egy speciális műsorral meg is idéztétek. Csak én érzek - legalább is gondolati/hangulati síkon - kapcsolatot a két album között?

Az október 23-i akváriumos „Szabadság koncertünk” alap gondolata az volt, hogy gyűjtsük egy nagy csokorba a társadalmi témákkal kritikusabb hangnemben foglalkozó dalainkat. Ez a szempont találkozott a Babylon Cirkusz album 15-ik születésnapjával. Ez az albumunk abban az időszakban íródott, amikor az országban kiéleződtek a politikai ellentétek és ezáltal a feszültség megjelent olyan békés helyeken is, mint névadó településünk, Ladánybene. Sajnos ez a feszültség napjainkban is jelen van, sőt, egyre erősödik. A 2020 telén megjelent SZAVAK-SZÍNEK-HANGOK album dalai, szövegei is ezt tükrözik. 
 
Tele van a legutóbbi lemezetek kellemes tempójú, mély témájú dalokkal. Mégis “Az út szélén” című dalhoz forgattatok klipet. Mi alapján esett a választás erre?


Ez már a negyedik klip, amit a legutolsó albumunkhoz készítünk (plusz ide számolható két remix videó felvétele is, amit a Tuff Steppas és az olasz producer, Paolo Baldini készített). Adott volt a lehetőség egy klip elkészítéséhez, összedugtuk a fejünket, és egy, a Fürdik a lelkem videó anyagára, vagyis inkább nyugodt hangulatára emlékeztető klipben gondolkodtunk. Az út szélén, egy szintén nyugodt, úszós, merengős dal, ennek hallgatása közben is lehet álmodozva sörözni…
 
Archív felvételek, analóg technika, super 8-as kamera, és egy különleges vetítőgép. Forgatások kapcsán nem ezek a leggyakrabban elhangzó kifejezések manapság. Honnan indult és hogyan állt össze ez a világ?Egyáltalán kerestetek összefüggést a klip képi világa, és a dal mondandója között? Vagy inkább különleges kíséretei egymásnak?
Az első hatást a dal zeneszerzője, Bokó Zolcsi „mérte ránk”, amikor a gyermekkori super 8-as filmfelvételeiből, csak úgy random a zene alá vágott néhány snittet. Ezt megnézve azonnal tudtuk, hogy jó úton járunk. A 70-es évek idilli képei, a 2-3 éves kisgyermek játékai, a felnőttek mozdulatai nagyon erős hangulatot árasztanak magukból, amit felerősít a régi filmes rögzítés. Szerencsére vannak barátaink, akik a mai napig foglalkoznak analóg fotózással, filmezéssel, gyűjtik ezeket a régi filmfelvevőket, vetítőket, így azt az 50 évvel korábbi varázslatot bármikor meg tudják teremteni. így vontuk be Pere Laci barátunkat és a SpeedZone csapatát a gondolkodásba és a munkálatokba. Ahogy a korai képek legjellemzőbb részleteit egymás után levetítettük magunknak, elkezdett kirajzolódni a dalszöveg és a képek összetartozása. Elszaladt 50 év, olyan gyorsan, hogy szinte csak egy kalapemelés, vagy biccentés jut az eseményeknek, a fontos embereknek és élethelyzeteknek…és ugyan ilyen a jelennel való kapcsolat is…egy köszönés, egy pacsi és már megyünk, haladunk is tovább…Minden szereplő, aki valaha jelen volt, vagy jelen lesz az életünkben, az életünk részét képezi, hat ránk. Megöleljük, elfogadjuk és megköszönjük, hogy színesítenek minket.
 
 

Mielőtt a jövőre kanyarodnánk: csendesebb éve volt a Ladánybene 27-nek. Volt ennek valami hangsúlyos oka, vagy egyszerűen csak így alakultak a dolgok?

Nehéz manapság hangosabban jelen lenni egy 37-ik évét élő zenekarnak. Az elmúlt 2 év erősen rányomja a bélyegét a gazdasági oldalra, így nem igazán tudtunk „hangos”, nagy port felkavaró eseményeket összehozni. A Reggae Camp-ek helyett kisebb létszámú, baráti „Együttléteket” szervezünk. És persze azért azt is tudni kell, hogy ha egy zenekar csak koncertezik, akkor az már eltűnt a széles nyilvánosság elől. A mostani infláció, a szakmánkat erősen érintő változások nem segítik a helyzetünket. Ettől függetlenül dolgozunk és haladunk előre. Ezt bizonyítja talán ez az új klip, a február 10-i Marley 78 koncertünk, amit az Akváriumban tartunk, de tervezünk 2023-ra Spring Reggae Jam-et is…
 


Ugye, 2023-ra visszatér a zenekar a covid előtti lendületéhez? Biztosan sokan szeretnék újra a nagy reggae camp-et, a megszokott Marley eseményeket, stb… Bízhatunk?

A Reggae Camp különösen nehéz helyzetben van. Nem igazán tartozik a külvilágra a rendezvény gazdasági háttere, de annyit elárulhatok, hogy soha sem a profitról, a szponzorokról szólt. Hosszú évekig egy állandó közönség létszámra támaszkodva tudtunk szervezkedni, apró lépéseket előre lépni. A Covid sajnos megtizedelte a hazai reggae közösséget. Zenekarok tűntek el és nehezen mérhető, hogy a közönség milyen létszámban érintett. Üzleti vállalkozásként tekintve vakmerőségnek tartom nagy Reggae Camp-ben gondolkodni sajnos… 

 
Nem jó szívvel hall az ember ilyesmit... Ugyanakkor kíváncsian várjuk az új dalokat, esetleg új lemezt! Van tervben ilyesmi? Egyáltalán lemezben gondolkoztok még?
A jelenlegi időszakban a feltöltődésé a szerep. Vélhetően az egy-egy dalok kidolgozásáé a jelen és a jövő, ezekkel lehet folyamatosan dolgozni, jelentkezni. A világ már itt tart. De ahogy Miksát, Zolcsit és Lumbit ismerem, ha összeülünk új dalokról beszélgetni, biztosan lehoznak fejenként 6-8 új ötletet… meglátjuk…

 
Megvolt a téli napforduló, JAH most már egyre hosszabb nappalokat ad nekünk. Hol-mikor találkozunk legközelebb, amikor kizárjuk a világot?
Pont holnap (december 26-án) búcsúztunk volna el az évtől egy hagyományosnak mondható szombathelyi fellépésünkkel. Ez a LB27 Reggae Karácsony, ami 2 évtizede működik Karácsony másnapján. Idén sajnos technikai okok miatt nem tud megvalósulni, áttettük február 4-re. Ez lesz várhatóan az első 2023-as fellépésünk, amit Bob Marley jegyében néhány fiatal zenekar társaságában egy egynapos fesztivál keretében tervezünk megtartani. 
 
A Ladánybene 27 – "Az út szélén" klipjének elkészültét az NKA támogatta!
 
ÍRTA: Könnyű Flóra, Nyerges Tamás

FOTÓ: Magócsi Ildikó, Arató Sára Anna
 
 
 

Az interjú megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.