A MAYFLY lemezt felvezető új dallal jelentkezett!

A MAYFLY lemezt felvezető új dallal jelentkezett!

Első nagylemezével készül a tiszakécskei MAYFLY zenekar. A r&b, soul és funk műfajok jegyében hangszerelő banda jövő tavasszal lepi meg a nagyérdeműt. Addig sem hagyják a műfaj szerelmeseit tétlenül várakozni, ráhangolódásképp a lemez néhány dalához klip is készül. Az új időszámítást a zenekar életében a “Calm Before The Storm” című dal nyitja meg, ami Nálunk hallható először: 
Hölgyeim és Uraim, CALM BEFORE THE STORM PREMIER!
 
Hogy zajlottak a lemez előkészületei? Miben volt más a stúdiózás mint egy kislemeznél?
A nagylemez első ötletei, a 2020-as év kaotikus tavaszán születtek meg egyidejűleg a “BITTERSWEET RELIEF” című EP-nk dalaival, azonban éreztük, hogy ezek a foszlányok egy nagyobb lélegzetvételű anyag előfutárai. A poposabb hangvételű kislemez után belevetettük magunkat a “régi iskolába” és tudatosan arra kezdtünk figyelni az új dalokban, hogy minél feszesebb, dögösebb húzóereje legyen. A legtöbb dal dob-basszus-gitár jamből nőtte ki magát. A lemez magja lett ez a vonal, bolondítva egy kis hip-hop, illetve a kislemezhez hasonló popos hatással. Amint lehetett, játszottuk a dalokat koncerteken, így a stúdióba már egy összeért, kiforrott anyaggal érkeztünk. 
A stúdiózás a nyár folyamán zajlott le három turnusban, de az oroszlánrészét júniusban vettük fel egy hét alatt 35 fokban. Egy tihanyi koncerttel összekötve leköltöztünk Siófokra, és belaktuk az Organic Sound Stúdiót. Egészen más volt, mint a kislemeznél, ugyanis több időt szántunk a hangzásvilágra, addig tekergettük, cserélgettük a hangszereket, míg a tökéletes hatást nem értük el egy-egy dalnál. Ehhez a metódushoz a legjobb hangmérnököt találtuk meg Kremán Patrik személyében. Hozzáértése, kísérletező hozzáállása nélkül nem szólna úgy a lemez, ahogy.
 
A dalszerzés, szövegírás terén ki milyen szerepet töltött be ebben a dalban (persze a saját hangszerén zenélésen kívül)?
A dal alapötlete Zoláé, a gitárosunké. Egyik este áthívott magához, hogy van egy szomorkás, chillhop jellegű elképzelése, menjek és “pattintsam alá a basszust”, ahogy Ő szokott fogalmazni. Ezek után beindult a szokásos teljes zenekari formálása a dalnak. Ahányan vagyunk, annyi féle irányt képzeltünk el neki. Valaki rap betétet, valaki ordító gitárszólót akart belecsempészni. A végeredmény egy “smooth”, meleg hangzású, elgondolkodtató soul ballada lett. A dalszöveget az énekesnőnk, Netti írta. Tulajdonképpen Zola ötletét egy barátja inspirálta, aki éppen egy nehéz időszakon ment keresztül, így a szövegben is ehhez hasonló témát feszegetünk. A dal egyfajta monológ lesz, azt a feszült csendet fogja meg, amit a kölcsönös meg nem értettség tud generálni egy kapcsolatban. Az természetes, hogy vannak nehéz érzések. Az a kérdés, mit kezdünk velük, amikor felismerjük őket.
 
 
Mi inspirálta a klipet? A képi anyag a dalhoz szorosan kapcsolódik vagy volt más jellegű ötletetek amit meg szerettetek valósítani és jól mutatna ehhez a dalhoz?
A klipet az éppen felújítás alatt lévő művelődési ház inspirálta. Az épület összes kacatja a színházterem színpadjára került néhány hónapra és ott porosodott. Ha beléptél, olyan volt, mint valami elhagyatott hely. Tökéletes képi világ egy magányosságról szóló dalnak. Végül lekéstük a hangulatot, mert vége lett a felújításnak és rendet raktak, de a helyszín megmaradt. Helyette egy nappaliszerű díszletet rendeztünk be és az IDEGEN zenekar két tagjával (Kunics Olivér és Dencs Dominik) forgattuk le a klipet, akik most nem hangszert fogtak a kézbe, hanem kamerát. A művház nem csak a helyszínt biztosította, hanem anyagilag is támogatott minket, ezért nagyon hálásak vagyunk!
 
Közeleg az év vége. Mi a tervetek, most, hogy megérkezett az első klip? Kicsit megpihentek készültök már a jövő évre?
Pihenünk, de közben dolgozunk is. A próba nálunk mindig folyamatos. A lemez tavasszal fog kijönni és szeretnénk, hogy a megfelelő hatást érje el, ezért az őszi-téli időszakot arra szánjuk, hogy kitaláljuk, milyen “csomagolásban” dobjuk ki a lemezt. Ami fontosabb, hogy szeretnénk még 1-2 ütős klipet forgatni, szóval van min agyalni bőven. Tervezünk egy több állomásos lemezbemutató turnét is, reméljük, hogy a vírushelyzet kegyes lesz hozzánk és minél több helyre eljuthatunk. Decemberben két helyen fogunk még színpadra lépni, 3-án Szolnokon a TiszapART Moziban, illetve 11-én Tiszakécskén szabadtéren.
 
Miért ezt a dalt hozzátok ki először a lemezről?
Hangzásvilágában és hangulatában egyedülálló dal a lemezen. Úgy gondoltuk, hogy a borongósabb, őszi időszakban találhat be legjobban. Hozzánk nagyon közel áll, reméljük, hogy a hallgatók is megtalálják benne a saját érzéseiket.