A tizedik születésnapon a múlt és a jelen összeér

A tizedik születésnapon a múlt és a jelen összeér

Interjú Nagy Krisztiánnal

Budapest egyik legbarátságosabb szórakozóhelye, a KOBUCI Kert napra pontosan június 19-én ünnepli a születésnapját. A kerek évfordulóról és az ünnepi jótékonysági koncertről Nagy Krisztiánnal, a Kert egyik vezető munkatársával beszélgettünk.
 
Miért tartottátok fontosnak, hogy jótékonysággal ünnepeljetek, s mire lesz fordítva a pénz?
Úgy gondoltuk, így tudjuk a legközvetlenebbül megköszönni Óbudának, hogy ilyen megtisztelő szerepben lehetünk része a kerület kultúrájának. A Jótékonysági Est két fellépője Pál István Szalonna és Bandája, illetve a Ferenczy György és az 1ső Pesti Rackák már a legtávolabbi kezdetektől szereplője a kert történetének. Másfelől, kézenfekvő volt, hogy a közös koncert jegybevételét a Szent Margit Kórház javára ajánljuk fel, hiszen ennek az együttműködésnek is vannak már hagyományai. A tizedik születésnapban a múlt és a jelen összeér, és az ünneplés a szolidaritás alkalmává is válik.
 
Az ünnep másik kiemelt pontja egy fotóalbum megjelenése. Milyen koncepció alapján készültek a képek, mit szeretnétek ezzel a sorozattal megmutatni a Kobuci életéből, közösségéből?
Belicza László Gábor, egy fényképész barátunk, aki a kifejezés legnemesebb értelmében véve is valódi fotográfus, egy patinás analóg géppel, két szezonon át készített fekete-fehér felvételeket a Kertben fellépő művészekről és a stábtagokról. Ez a portrésorozat, szinte számunkra is váratlanul, végül azt a közösséget rajzolta ki, ami így együtt mi vagyunk: egy mikrotársadalmat, amelyben a muzsikusok, a kertben dolgozók és a közönség egyaránt és egyenrangú módon alakítói és résztvevői a közös történetünknek. Ez a tulajdonképpen nagyon intim album a KOBUCI legrejtettebb életébe avatja be a képek nézőjét, mert olykor olyan különös közelségben láthatjuk viszont a „nagy” neveket vagy a kollégák tekintetét, ahogy soha, vagy nagyon ritkán. Most megy épp a nyomdába a könyv, és azt hiszem ez lesz a legszebb születésnapi ajándék, különösen, hogy a kötet eladásából származó bevételt is a Szent Margit Kórháznak ajánljuk fel.
 
A Kert Művészetek Völgye-beli indulása összekapcsolódik a nép- és világzenével. Jelenleg milyen hangsúllyal jelenik meg ez a két műfaj a programjaitok között?
Olyannyira hangsúlyos, hogy a programkínálatunknak direkt és indirekt módon is ez az alapja. Egyrészt ma is nálunk működik a főváros legnagyobb szabadtéri táncháza, rengeteg világzenei estének adunk otthont, nem véletlenül ünnepeljük évről évre egy egész hetes fesztivállal is, hogy elsősorban a világzene óbudai szigeteként létezünk. Indirekt módon pedig a két műfajból, pontosabban a kettő egymásra utaltságából, összetartozásából meríthető attitűd az egész műsorkínálat szerkezetét és ízlését is befolyásolja. A születésnap alkalmából a kert történetét, vagyis a népzenétől a világzene felé vezető utat szimbolikusan is szeretnénk végigjárni, mert ez alakítja, formálja ma is azt a befogadó ethoszt és figyelmet, ami a fiatal zenekarokat, a kevésbé előtérben lévő műfajokat (mint például a blues), vagy éppen az alter-világ legnevesebb előadóit meghívja és színpadra szólítja.