„Ez az eddigi legszínesebb hangvételű lemeze a csapatnak”

„Ez az eddigi legszínesebb hangvételű lemeze a csapatnak”

A Kowalsky meg a Vega varázsszavai már egy nap után aranyat értek, június 11-én pedig élőben is bemutatják új lemezüket a Barba Negra Track-ben. Magát Kowalsky-t kérdeztük minderről.

Az eladási számokkal arányos a ti elégedettségetek is az új anyaggal? Mi az, amiben más a mostani album a korábbiakhoz képest? Van személyes kedvencetek a lemezről?
 
Hogy némi örömteli kiegészítéssel kezdjem: négy nap alatt pedig a platinaminősítést is elérte az új nagylemez. Egyöntetű a véleményünk és a visszajelzések értékelése, hogy ez az eddigi legszínesebb hangvételű lemeze a csapatnak. Sokféle hangulat és zenei stílus ötvöződik a Varázsszavakon, amelyből valószínűleg a legmeglepőbb dal tőlünk a Csend legyen címet viselő szerzemény. Kemény, mély hangvételű rockdal, amelynek talán a szövegvilága is új színt visz a mindenkori mondanivalónk, üzenetünk palettájára. Azonban külön kedvencről nem beszélhetünk, hiszen azért raktuk fel a lemezre ezt a 13 dalt, mert mind kedves gyermekünk.
 
Folyamatosan lehet szavazni, hogy melyik dalból készüljön a következő klip. Erről lehet valamit elöljáróban tudni? Lehetséges, hogy a DADDYS verzióra esik a választás? Ennek egyébként mi a története?
 
Bármi lehetséges, hiszen végül úgy döntöttünk, hogy az új nagylemez negyedik klipjét nem arra a dalra fogjuk forgatni, amit mi magunk választanánk ki, hanem a közönség, illetve a szavazók által preferáltat fogjuk elkészíteni. Jelen pillanatban nem az általad megnevezett dal vezeti a szavazati listát, de mint említettem, akármi megtörténhet, hiszen még legalább egy hónapig tart a vélemények gyűjtése. Itt említeném meg, hogy a zenekar netes oldalán, a weblapon található szavazó listán bárki leteheti a voksait. Visszatérve, az Amilyen hülye vagy... című dal átdolgozásán ugyebár a Vajda testvérek és Jimmy apukája szerepelnek, játszanak billentyűs hangszeren és basszusgitáron. Amikor megszületett az ötlet, hogy szeretnénk egy ilyen jellegű zenei megoldást, szinte azonnal felvetette a Sóder, hogy akkor már mi lenne, ha az édesapákat is bevonnánk a stúdió munkálatokba. Mivel mindannyian remek ötletnek tartottuk, nem is késlekedtünk, megkerestük a kérdéssel a szülőket. A válaszuk mára már egyértelmű... örömmel vállalták és fenomenálisat zenéltek a stúdióban.
 
Már hagyomány, hogy a lemez megjelenése előtt bemutattok három dalt, adtok egy kis ízelítőt a hangvételből. Ez most is így volt és mindegyikhez készült klip is, amik szintén korábban debütáltak. Van kedvenc ezen képanyagokból? Esetleg egy jó kis sztori a forgatásokról?
 
A kedvencünk így utólag visszatekintve számunkra is a Mit mondjak még?-re forgatott klip. Azért mondom, hogy számunkra is, mert a közönség előtt is az a legnépszerűbb, bár nagyon nézett a címadó dal is a Varázsszavak. Azonban kissé meglepő számunkra, hogy a saját magunk által forgatott és vágott Sírig tart klipje annyira nagyon nem nyert osztatlan sikert. :) Bár nem rossz a nézettsége, de messze nem annyira kitörő a fogadtatása, mint a másik két említett dal klipjének. A legtöbb munkánk és energiánk mégis a Sírig tart-ban van, így nyilván a legtöbb sztori is hozzá fűződik. Már eleve a forgatások rendkívül jó hangulatban teltek, a klip különleges technikával vágott trükkjeinek a felvételein szénné röhögtük magunkat egymáson, viszont a nyarunkat meghatározó sérülésemet is itt szedtem össze. Az egyik autóba be- illetve kiugrásnál nekicsapódtam az egyik buszunk fém falának, aminek következtében letört egy darab porc a térdemben. Sokáig kínlódtam vele, míg végül a Kelen kórházban műtött meg Dr. Pavlik Attila főorvos úr. A beavatkozás remekül sikerült, a doktor úr kiváló munkát végzett, mára már a lótuszüllés is egész jól megy, azonban a múlt év nyara nem volt leányálom. A koncertek nagy részét tulajdonképpen csak sétapálcával tudtam lenyomni. Bár volt, aki azzal biztatott, hogy nagyon "menő", ha már nem lesz semmi bajom, akkor is megtarthatnám, mert kiváló színpadkellék!:))
 
Ti vagytok az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. A nyaratok hogyan alakul idén? A turné, azon belül is a június 11-i budapesti lemezbemutató koncert mennyiben lesz egyedülálló az eddigi fellépésekhez képest?
 
Mindig is úgy gondoltam, hogy egyáltalán nem a mennyiség hanem a minőség számít. Persze, ha már ilyen sok meghívást kapunk, akkor kissé módosítanom kell az említett elvemen. Szóval minél nagyobb a mennyiség, annál nagyobb figyelmet és energiát kell fordítani a minőségre! Így tehát van tennivalónk bőven és a felvezetésből megérthető, hogy nem csupán a színpadon, de az előkészítő és háttérmunkákban is. Minden fellépésünk rendkívül fontos a számunkra! Úgy játszunk mindig, bárhol is lépjünk fel, mintha az lenne életünk utolsó lehetősége együtt lenni a közönséggel. Az ember egyébként sem tudhatja 100% biztonsággal, hogy valóban lesz-e lehetősége megélni a holnapot....:)))
Ezzel együtt is vannak persze kiemelt koncertek, hiszen egy egy lemezbemutató például sokkal több munkát, energiát követel meg tőlünk, ha másért nem, minimum azért, mert a számunkra is vadonatúj dalokkal többet kell készülni a próbateremben. Június 11-én a Track-ben azonban sok olyan tényező is segíti majd a dolgunkat, ami különlegessé teheti a Varázsszavak lemezbemutatóját. Az új dalok mellett, a látvány, a színpadi show, valamint más figyelemre méltó körülmények arra engednek következtetni, hogy emlékezetes este elé nézünk. Többet nem szívesen árulnánk el az előkészületekből, viszont ígérhetjük: aki el tud jönni június 11-én, az feledhetetlen élményben részesül.
 
A Kowalsky meg a Vega történetében mindig is fontos szerepet játszott az igazság keresése. Úgy gondoljátok, ha valaki megfogadja a szövegeitekben foglalt jó tanácsokat, akkor valóban egy jobb világot teremthet?
 
Nem jó tanácsok vannak megfogalmazva a szövegekben, hanem egyfajta irányultságot, szellemi- lelki minőséget, atmoszférát közvetítenek. Azt azonban bizonyosnak tartom, ha bárki megvalósítja, hogy lényében az említett minőségek túlsúlyba kerülnek, akkor a világ -ha csupán sejtszinten is, de- változik, mondjuk úgy ennyivel is több fény vetül rá. Viszont van egy régi mondás: ahol nő a fény ereje, ott kétségtelenül nő az árnyék ereje is. Ilyen értelemben az ember dolga nem a világ jobbá tétele, hanem önmaga jobbá, EGÉSZségesebbé tétele.
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.04.19.