Külföldi bandák a Dürer Kertben

Külföldi bandák a Dürer Kertben

A Dürer kerthelyisége továbbra is 100%-on működik a nyáron, de jó néhány külföldi banda is tiszteletét teszi a nagyteremben, és a programban már az őszi nagykoncertek is fellelhetők.

Horváth Máté mesélt minderről.

Milyen nagyobb külföldi bandák fordulnak meg nálatok a nyáron?

A nyár során kevesebb a klubkoncert, mert nyilván ilyenkor az emberek a szabadban vagy szabadtéri helyeken szeretnek inkább lenni. Július 6-án jön a The Black Heart Rebellion, egy különleges belga zenekar, akik atmoszférikus, experimentális rockot játszanak kis poszt metál beütéssel. Őket még Hollandiában láttam játszani, és akkor döntöttem el, hogy őket el kell hozni Magyarországra. Július 14-én lesz Silverstein, egy kanadai poszt punk zenekar, akik a maguk műfajában nagyon híresek, még anno az emo formálói voltak. Ők már harmadszorra jönnek vissza a Dürerbe.

De nálatok azért szabadtéri programokra is van lehetőség, hiszen ott a kert.

Igen, ki lehetne még emelni az augusztus 15-i Defeater és Negative Approach koncertet is, de a nyár alapvetően nálunk arról szól, hogy hétfőtől vasárnapig délután 5-től pörög a kert. A focimeccses napok igazán őrültek, de amúgy is elég nagy a tömeg egészen hajnalig, még a hét elején is. Az emberek igazából vágynak rá, hogy kerthelyiségben üljenek, és azért ekkora és ilyen színvonalú kerthelyiség nincs sok Budapesten. Nyilván az hátrány, hogy egy kicsit kiesünk a belvárosból, viszont van egy közönség réteg, akinek ez külön tetszik is.

Ha nincs épp foci, akkor kint is van zene?

Vannak szabadtéri koncertjeink a nyár során. A Tilos Maratonnak most lett vége. Ez egy 10 napos rendezvénysorozat volt, ahol gyakorlatilag az összes létező helyszínünkön, a kertben és bent is koncertek voltak. A nyár során fellép még B the First, Ed Is On és még jó pár magyar zenekar. Lesz Európa Kiadó is késő ősszel és a Tilos Rádió születésnapja is. De őszintén szólva a kert megy enélkül is, és nincs túl sok értelme Budapesten hétvégi estéken élő zenét rakni egy kerthelyiségbe. A szabadtéri nagy helyekkel pedig nem tudunk és nem is akarunk versenyezni. Ha van is kint zene, akkor az általában ingyenes.

Akkor inkább baráti társaságoknak lehet ez jó helyszín.

Már tavaly is ment a sütés-főzés, de idén nem telik el úgy 2-3 nap, hogy ne jelenne meg egy baráti társaság bográcsozni vagy grillezni. Folyamatosan vesszük fel a foglalásokat ezzel kapcsolatban. Nálunk ott a felszerelés házon belül. Van egy minimális bérleti és letéti díj, de aztán hozhatják az alapanyagokat és süthetnek, főzhetnek. Van játszótér is a gyerekeknek. Havi egyszer rendezünk BringaBörzét már több mint egy éve, és ez teljesen megtölti a kertet. A Dürer Dizájn Bazár nemrég startolt, ez is havi egyszer lesz megtartva.

Mi a helyzet az őszi programokkal?

A kert nyitva tartása az időjárástól függ, de szeptember elejétől elindul a klubszezon. Nagyon sok külföldi zenekart várunk, főként októberben. Lesz Ben Caplan, az ír kocsma rockot játszó The Mahones, Architects, Pierce the Veil a letlive.-vel és a Creeperrel, Obituary - Exodus - Prong egy estén, és még Mike Stern és Dave Weckl is megfordul nálunk novemberben. Ezek nyilván a nagytermes koncertjeink, de érdemes szétnézni a programjaink között, mert a kisteremben is lehet találni heti többször külföldi zenekarokat.  

Több infó...

MaryMoss

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.28.