Művészetek Völgye 2016

Művészetek Völgye 2016

Oszkó-Jakab Natáliát, a Völgy Program és Marketing Igazgatóját kérdeztük az idei év újdonságairól, na meg a hagyományokról.

Mennyire volt nehéz a jubileumi 25. Művészetek Völgye után az idei programot megszervezni? Elég magasra tettétek akkor a mércét. Mi az idei év legnagyobb büszkesége a korábbi évekhez képest a programok tekintetében?

Nagyon szépen köszönjük a méltatást. A sok pozitív visszajelzés után mi is éreztük, hogy egy mércét állítottunk fel, melyet mindenképpen tartani kell és érdemes. Érték alapon próbáljuk programunkat megszervezni és az összművészetiség színesítése is külön figyelmet kapott idén. 2016-ban jelentős hangsúlyt kapnak a színházi és filmművészeti programok, Taliándörögd tulajdonképpen színházi központtá alakul. Nappal és délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem programjain vehetnek részt a látogatók. Délután és kora este a Színház Színpadon a legnagyobb kortárs színházi társulatok előadásait láthatjuk, fellép a Forte Társulat, az Orlai Produkciós Iroda, a Tünet Együttes, Mácsai Pál, a Maladype Színház és a Nézőművészeti Kft. Müller Péter Sziámi a Pintér Béla Társulattal készül közös produkcióra, Szirtes Edina Mókus pedig a Nemzeti Színház színészeivel. Esténként a Nemzeti Színház saját helyszínén, a Nemzeti Szín-Téren bemutatásra kerülnek a Kaposvári Egyetem diákjainak darabjai, a Psyché, a Fodrásznő, a Ballada a két sebzett hattyúról Hobo előadásában és itt kerül megrendezésre a szívemhez oly közel álló Concerto Budapest koncertje is, ezzel ismét egy nagy szimfonikus zenekarnak és izgalmas komolyzenei projektnek adhatunk lehetőséget. Szintén Taliándörögdön lesz a filmes helyszínünk is, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak alkotásai mellett a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) a legjobb nemzetközi dokumentumfilmeket mutatja be, a filmvetítéseket remek beszélgetések követik az alkotók bevonásával.

Természetesen emellett a könnyűzenei színpadon is "emeltük a tétet" és a magyar könnyűzenei élet bemutatása után a tíz napot egy külföldi sztárvendéggel, a Skye and Ross from Morcheeba formációval zárjuk. A MOL NAGYON BALATON Panoráma színpad nevet viselő könnyűzenei nagyszínpadunkon fellép többek között a FISH!, a Hiperkarma, a The Kolin, az Ocho Macho, az Elefánt, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a FIRKIN, Palya Bea, a Brains, a Paddy and the Rats, Lajkó Félix, a PASO, az Ivan and the Parazol és a Budapest Bár. A nyári fesztiválszezonban egyedül itt ad koncertet Harcsa Veronika meghívottjaként az Erik Sumo Band és a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató verseny győztese, a Bohemian Betyars is itt lép fel.

Büszkék vagyunk továbbá a gazdag gyermekprogramunkra, a népzenei, komolyzenei fellépőinkre és arra, hogy egyre több kiállítás és zöld program is várja a vendégeket.

Mik azok a tradicionális alapprogramok, amik nélkül elképzelhetetlen a Völgy?

Azt mondanám, hogy a fesztivál a 26 év alatt évről évre újult meg, és ami nélkül elképzelhetetlen lenne, az a hangulat, a programok minősége és a környezet. A 10 nap alatt itt évről évre bele lehet feledkezni a tájba és a helyi termékek beköltöztetett programokkal való organikus, együttes megjelenésébe. A fesztiválunk közönsége is, azt hiszem, egy nagyon jó társaság, ahol nyitottak az emberek és odafigyelnek egymásra. Az intim tereinkben unikális produkciók kapnak helyet és a sok kis tér együtt rezgésével sikerül emberléptékűnek maradnia a Művészetek Völgye Fesztiválnak. Természetesen bizonyos programok, együttesek már egy nagyon nagy közönséggel rendelkeznek, kényelmi és biztonsági szempontból találtuk ki az egyetlen nagyobb befogadóképességű helyünket, hogy egy-egy koncert erejéig ebbe is be lehessen kóstolni, mielőtt visszabújunk kis udvarainkba.

Miért gondoltátok úgy, hogy a színháznak kiemelt szerepet kell kapnia idén?

A Művészetek Völgye Fesztivál már 1989-ben is egy színházi előadás bemutatásával kezdődött és a színház hosszú évekig fontos szerepet kapott. Ennek a trendnek a 2000-es évek második felében pénzügyi nehézségek vetettek véget. Így mi csak visszaállítjuk a hagyományt, mely nélkül ahogy előbb kérdeztétek, szerintünk elképzelhetetlen lenne a fesztivál. Izgalmas műfaj a szabadtéri színház és mi adhatna ennek szebb hátteret, mint a Művészetek Völgye magával ragadó sokszínűsége.

Idén már jóval több külföldi fellépő is tiszteletét teszi a fesztiválon. Kik ők?

Az említett Skye and Ross from Morcheeba mellett lesznek külföldi fellépőink a komolyzenei színpadon és a jazz zene világából is. A Fonó Budai Zeneház Színpadán fellép az osztrák Federspiel és a szerb Naked, a komolyzenei színpadon Javier López Jorge, Harcsa Veronika udvarában Andy Middleton, Cyrus von Hochstetter és Enrico Pieranunzi.

A zöld programok is kiemelt szerepet kapnak, pontosan mit jelent ez?

Van egy Művészetek Zöldje programhelyszínünk, ahol sok szervezet és park összefogásában játékos, ismeretterjesztő programokon lehet részt venni, emellett túrák is indulnak innen, melyek során be lehet járni a gyönyörű tájat. Zöld programok minden évben vannak a Völgyben, szeretnénk most egy kicsit nagyobb figyelmet fordítani a népszerűsítésükre, hogy minél többen megismerhessék a helyi élővilágot is.

A Művészetek Völgye részletes programja, jegyvásárlás és további információ: muveszetekvolgye.hu

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.31.