Négy keréken guruló gasztro-édenkert: a szendvicsimádók mekkája a Zabáljcsak! Food Truck

Négy keréken guruló gasztro-édenkert: a szendvicsimádók mekkája a Zabáljcsak! Food Truck

Takács „Taki” Gergely interjú

Van az a semmihez sem fogható gasztropillanat, amikor az ragacsos szaft folyik végig az ujjaidon, már látod, hogy leetted a pólódat, közben azt hiszed, hogy már egy falat sem fér beléd, mégis csak tömöd magadba az isteni falatokat. Valami ilyesmi foghatja el az embert, ha a Zabáljcsak! egyik pulled pork szendvicsére nevez be.
 
A füstölt húsok illatos világába a food truck egyik megálmodója, Takács „Taki” Gergely vezetett be minket. 
 
Szabó Anna
 
Honnan jött az ötlet, hogy beindítsátok a Zabáljcsak! food truckot?
Én szakácsnak készültem, de volt egy autóbalesetem, ami miatt ez meghiúsult. Az utóbbi 10-15 évben én is és Barna is (Bodó Barnabás, a másik tulajdonos – a szerk.) csináltunk már mindent a gazdasági informatikától a hangtechnikán át a banki munkáig. Eközben az ételek szeretete mindig is adott volt, és egy idő után rájöttünk, hogy nem akarunk már másnak dolgozni. Aztán még 2014-ben elmentünk az első Food Truck Show-ra mint vendégek, és valamikor utána, egy fárasztó nap végén álmodtuk meg a saját helyünket.
 
Budapesten több food truckot is találunk, gondoljunk csak a Karavánra a Kazinczy utcában, de kevés klasszikus értelemben vett, „mobilis” étterem működik. Ti miért döntöttetek emellett? 
Ez elsősorban üzleti megfontolás, hiszen éves szintre leosztva a fenntartási költség alacsonyabb és kisebb a bukás lehetősége is. Így alapvetően alacsony költségvetéssel tudtunk indulni, megvettük a truckot, a smokert, és bár az autóra is bőven rá kell költeni, még mindig jobbak vagyunk, mintha helyiséget bérelnénk. Különben évek óta tervezgetjük, hogy indítunk egy fix helyet, de még nem találtuk meg a megfelelő helyet, és egyelőre túl sok a kérdőjel.
 
Számtalan helyszínen megfordultatok már a Tiszavirág Fesztiváltól kezdve az Ügető Szilveszterig. Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb rendezvényetek? Szoktatok válogatni közülük?
Az első évünk még a bukásokról és a nagy nyelésekről szólt, de igen, most már inkább szelektálunk, illetve vannak abszolút kedvenc rendezvényeink. Alapvetően a Food Truck Show-val vagyunk kapcsolatban, de több olyan szervező van, akivel nagyon szeretünk együtt dolgozni. Mindig ott vagyunk a Kincsemben a tavaszi nyitón, az őszi zárón, a Veszprémi Utcazene Fesztivál olyan, mintha hazajárnánk, a Szolnoki Tiszavirág Fesztiválon pedig úgy várnak minket, mint egy család.
 
Kizárólag pulled-pork szendvicseket visztek ezekre a rendezvényekre. Ez praktikus döntés vagy szimplán ez volt az alapötlet, és szeretnétek ragaszkodni hozzá?
Ez több szempontból is tudatos volt. Én speciel nem szeretem, ha bemegyek egy helyre, és nem tudom, hogy miről is szól, van egy 102 tételes étlap... szerintem ez nem túl előnyös, de a trucknak is vannak korlátai, hiszen egy 3x2 méteres helyiségről beszélünk. Emellett az volt a koncepció, hogy egy témát próbálunk meg kimaxolni: ez lett a barbecue, amin belül a pulled pork az, ami ár-érték arányban is jól működik. Ennek mentén kialakult a menü, alapvetően 4 szendvicsünk van, egyet – egy magyarosat, amit csalamádéval, Moszkva téri hambi módra készítettünk – útközben lecseréltünk. Így most a négy étel egymásra is épül: van egy alap szószokkal, hússal és kovászolt uborkával, egy különlegesebb sós-édes, amiben hagymalekvár van, egy csípős és egy deluxe, amiben klasszikus amerikai káposztasaláta és cheddar van. Ez azért is fontos, mert így akár 100 szendvicset is el tudunk készíteni óránként. Vissza is szoktak kérdezni a vásárlók, amikor azt mondom, hogy 32 másodpercet kell várniuk az ételükre. Ezen kívül egyes rendezvényekre, kérésre szoktunk egy-egy extra fogással készülni.
 
Tervezitek a jövőben, hogy további ételtípusokkal bővítitek a kínálatot – gondolva a vegetáriánusokra vagy akár a gluténrézékenyekre?
Abszolút gondolkozunk ilyen irányban, nem akarunk vaskalaposak lenni, hiszen a közönség is igényli ezeket az újításokat. A vegetáriánusokra gondolva például múltkor kísérleteztünk egy opcióval: brokkolirózsákat füstöltünk, amit mentás-joghurtos öntettel párosítottunk, és elég jó volt! Bár őszintén: a truck előtt állva volt már olyan is, hogy egy vega átállt a „sötét oldalra”. A glutén-kérdés nehezebb, hiszen egy kis konyhánk van, amiben a szálló liszt veszélyes lehet – ha valaki durvább érzékenységgel rendelkezik –, mi pedig nem szeretnénk veszélyeztetni a vendégek egészségét. Ilyen esetben egyébként az is előfordult már, hogy valaki hozta a saját buciját, mi pedig abból is nagyon szívesen elkészítjük, amit kér.
 
Ha éppen nem az országot járjátok, hol lehet titeket megtalálni, ha megéheznénk egy isteni tépett húsos szendvicsre?
Fix helyünk nincsen, viszont Facebookon mindig naprakészek vagyunk. Ha van valamilyen rendezvény vagy pop-up dolog, mi készítünk róla egy eseményt, szóval érdemes onnan tájékozódni.