„Szeretném, ha a művészet értéke tükröződne vissza az ékszereimben”

„Szeretném, ha a művészet értéke tükröződne vissza az ékszereimben”

Interjú Wessely Dorkával

Egyediség, időtállóság és kifinomultság. Talán ezekkel a szavakkal lehetne leírni Wessely Dorka ékszertervezőt és saját márkáját, amely három év alatt az egyik legnépszerűbb hazai branddé nőtte ki magát. A mai napig a minőség a legfontosabb számára, amellyel sikerült visszahoznia a kézzel készített ékszerek iránti érdeklődést és szeretetet. Ez pedig folyamatos fejlődésre késztette, amelynek köszönhetően nemsokára kijön a legújabb kollekciója, amely az egyik legrangosabb hazai divateseményen fog debütálni. 
 
Bíró Eszter
 
 
Az ékszertervezés nagyon összetett szakma, de ennek tetejébe még te magad is készíted a darabjaidat. Ennyire maximalista vagy a márkáddal szemben?
Igen, nagyon! Az elejétől a végéig lelkiismeretesen én készítem az ékszereket. Nem is tudnám átadni másnak a folyamatokat, mert akkor már nem lenne W E S S E L Y. Szokták is mondani a műhelyben a kollegáim mosolyogva mindig, hogy már túlzottan maximalista vagyok, mert minden egyes folyamatot nagyon precízen végigdolgozom. Ilyen például a polírozás. Ezt is addig csinálom, míg az ékszer nem lesz tökéletesen fényes mindenhol.
 
Nagyon rövid idő alatt lett ismert a márkád itthon. Mennyire hatott ez a brand fejlődésére? 
Nagyon odafigyelek a minőségre és a brand prezentálására. Az elegancia elengedhetetlen a Wessely márkában. Ezáltal pedig én is folyamatosan fejlődöm. Szeretném, ha a művészet értéke tükröződne vissza az ékszereimben úgy, hogy közben a divat világában is megállják a helyüket. Ez a kettősség a legfontosabb számomra.
 
Novemberben te is részt veszel a márkával a BCE Fashion Weeken. Mire számíthatnak azok, akik miattad fognak ellátogatni az eseményre?
A gránit kollekciómhoz tervezett fülbevalókkal készülök. Az esemény keretein belül szeretném először prezentálni őket. Még izgatottan folynak a munkák, így ilyenkor nagyon stresszesek az utolsó hetek, hogy minden tökéletesen sikerüljön.
 
A gránit és a pirit szinte már egybeforrt a Wessely névvel. Miért szereted ennyire ezt a két ásványt? 
Megihletnek, inspirálnak, valamint egyediek és stílusosak. Nagy kihívás beletervezni őket az ékszerekbe. Fontos, hogy a darabjaim nagyon karakteresek legyenek, de közben eleganciát sugározzanak. A pirit és a gránit ezt tökéletesen tükrözik.
 
Mit jelent számodra az ékszertervezés?
Szenvedélyt és stílust. Nagyon szeretem a szobrászatot. A legtöbb ékszerem viaszalapból készül. Ez azt jelenti, hogy egy tömör viaszból faragom ki őket, mielőtt megszületnek. Nagyon szeretem, hogy szabadon formálhatom a tárgyat, és az én gondolataim, érzéseim kerülnek bele. Minden egyes darab máshogy formálódik, ettől is különlegesek, nincs két egyforma ékszerem.
 
Nemrég kollaboráltál a Pakamé márkával, amelynek egy csodálatos fülbevaló lett az eredménye. Tervezel még ehhez hasonló együttműködéseket?
 
Nagyon örültem, amikor Kata megkeresett az ötlettel. Gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni. Az ízlésünk és értékrendünk is nagyon hasonló. Fél évig kísérleteztem a DIARA fülbevalókkal, míg tökéletesnek nem láttuk őket. Céltudatosan nem tervezek senkivel együttműködést, de nyitott vagyok mindig különböző kollaborációkra.
 
Mit kell tudni a Wessely brand 2020-as évéről?
Megmondom őszintén, mivel mindent egyedül csinálok a márkám körül, így sosem tervezek előre. Nincs marketing- vagy stratégiatervem. Ösztönösen és szívből készítek mindent. Bízom benne, hogy továbbra is erősödik a márkám, és méltóan tudom újra és újra képviselni a stílusjegyeimmel, hogy azok a darabok bárhol felismerhetőek és gyönyörűek legyenek.