Tudatosan a suliban

Tudatosan a suliban

Tippek a környezebarát iskolakezdéshez

Ma már szerencsére azt tapasztalhatjuk, hogy a környezettudatos gondolkodást egészen kicsi korban elkezdik beépíteni a gyerekek mindennapjaiba, így a fiatalabb korosztályok már kifejezetten érzékenyek erre a témára. De mi a helyzet az X vagy akár Y generációkkal, azokkal a felnőttekkel, akik épp most járatják a gyermekeiket iskolába? Az ő gyerekkorukban a környezetvédelem még közel nem volt annyira égető kérdés, mint ma, ezért igen kevés erre vonatkozó impulzus érte őket. Ez pedig azt jelenti, hogy az ökotudatos élet számukra döntés kérdése. 

 

Ha te is közéjük tartozol, és készen állsz arra, hogy elindulj egy olyan úton, amiért nemcsak a gyermeked, de a bolygó is hálás lesz – bár az ő jövőjük igazából kéz a kézben jár egymással –, akkor tedd meg még ma az első lépéseket! Szeptember van, azaz az iskolakezdés időszaka, ami egy gyerekes családban szinte végtelen lehetőséget ad a pazarló vásárlásra. De ennek nem feltétlenül kell így lennie! Az alábbi tippek segítségével úgy indíthatod el a gyerkőcö(ke)t a suliba, hogy azzal csak minimálisan terhelitek a – már amúgy is tűrőképessége határán lévő – környezetet.

 

Keresd az újrahasznosítottat!

Ma már minden típusú füzetből kapható újrahasznosított papírból készült változat. Az FSC tanúsítvánnyal ellátott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A környezetbarát termék, valamint az EU Ecolabel címkékkel pedig  olyan termékeket vagy szolgáltatásokat látnak el, amelyek környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló termékeké és szolgáltatásoké.Keresd az emblémáikat!

 

A kevesebb több

Elborzadva láthatjuk, ahogyan egyes szülők mintás, műanyag borítással látják el a gyerekük összes füzetét. Erre azonban semmi szükség, hiszen ma már szinte minden füzetet úgy terveznek meg grafikailag, hogy van rajta hely a névnek, a tantárgynak és az osztálynak is – ráadásul a legtöbbjük valamilyen gyerekeknek is tetsző mintával érkezik. Azaz: semmi szükség a plusz műanyagra. Ugyanez igaz a matricákra is: ha nem létkérdés, ne vásárold meg!

 

Zero-waste termékek

Igyekezz olyan árukra vadászni, amelyek nincsenek több rétegben becsomagolva – például ne vegyünk meg egy olyan tollkészletet, amelyben minden egyes darab külön műanyagban van. Teljesen felesleges!

 

Menj a tartósra!

Általános igazság, hogy minél tovább használunk egy terméket, annál jobb, hiszen később lesz belőle szemét, ami megfojtja a bolygót. Éppen ezért keresd mindenből a tartós megoldásokat: a tollat, ami újratölthető, a masszívabb, kartonból készült mappákat és a többi. Lehet, hogy drágábbak, de mivel hosszabb ideig tartanak, visszajön az áruk.

 

Plusz egy tipp az uzsidobozhoz

A gyerkőcök uzsonnáinak becsomagolásánál és tárolásánál is sokat tehetsz. Celofán helyett csomagold textilszalvétába, zacskó helyett vegyél egy tartós dobozt, amit mindennap használhattok – számtalan lehetőséged van ezen a téren! A lényeg: minél kevesebb hulladék termelése.

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: