Üvöltsd azt, hogy minden rendben!

Üvöltsd azt, hogy minden rendben!

Interjú Csongor Bálinttal

Március 14-én az Akváriumban lesz a USEME egyetlen tavaszi klubkoncertje a Down For Whatever és a Svnseas társaságában. Ennek apropóján kérdeztük ki Csongor Bálintot a buliról, klipekről, forradalomról, zenéről… Olvass!
 
 
Két éves a Világvevő, ennyi idő alatt már nagyjából megszárad a festék és letisztul a kép. Milyennek tűnik ebből a távlatból a lemez?
 
Általánosan véve van egy érdekes kettősség ebben a témában. A közönség rend szerint nosztalgikusan egy adott zenekar első lemezét tartja az etalonnak, míg a zenész éppen abban találja a legtöbb kivetni valót! Ezzel ellentétben én nagyon  szeretem a Világvevő dalait szinte kivétel nélkül. Egyrészt remek koncert számok, másrészt pedig egy hiteles zenei lenyomatai annak 3 hónapnak, mialatt a banda összeállt, és a nulláról megírt, majd rögzített egy nagylemeznyi anyagot. Ott van rajta az ilyenkor elengedhetetlen spontaneitás és persze a hibáktól sem mentes, de éppen ezért szerethető.
 
2 hete robbant a „Körbezárva” 360 fokos klipje, milyenek a visszajelzések? Szerintetek ez lehet a jövő egyik szegmense? Hogy mindenhonnan kamerák vesznek? Nem para, hogy egyre nyilvánosabb lesz minden?
 
Dehogynem para! Számomra legalább is biztosan az. Éppen ezért nem is vagyok jelen egyik közösségi oldalon sem. Elsősorban azért nem, mert egy élményt, egy gondolatot, vagy egy érzést megélni szeretnék, nem pedig online megosztani másokkal. Gondolj bele, ha mondjuk utazol, és látsz valami érdekeset, vagy szépet, biztos hogy előbb lefotózod, hogy megoszthasd, és csak utána mélyülsz el benne, ha egyáltalán elmélyülsz. A klipet amúgy a kommentek alapján nagyon szerették és átment az üzenet is, de személyesen még nem volt alkalmam beszélgetni róla a közönséggel, mivel azóta pihenőn volt a zenekar. De most, hogy indul a turné, kíváncsian várom a személyes véleményeket. 
 
 
Azért is érdekes, hogy pont ez a dal jött ki, mert egyre aktuálisabb az üzenet… Szerinted egy rockzenekar meddig mehet el politizálásban Magyarországon? Főleg így, hogy egyre csak forróbb a közhangulat.
 
Szerintem semeddig, és ez nagyon fontos! Az a véleményem, hogy egy előadónak feltétlen pártatlannak kell maradnia, hogy megőrizhesse hitelességét. Ami viszont igenis feladata, hogy kritikus gondolkodásra sarkalljon. Nézzünk néha fel, ne csak a saját cipőnk orrát bámuljuk, különben nekimegyünk a falnak!
 
Szerinted egy zenei szubkultúra, vagy akár egy zenekar, esetleg egy előadó tudna még 2018-ban forradalmat szítani a szó pozitív értelmében? Egyáltalán szükség van még ilyesmire vagy azok az idők már elmúltak?
 
Sajnos erősen kétlem. Nem tudom, minek kellene még történni ebben a világban, Európában vagy akár az országban ahhoz, hogy az emberek kiszakadjanak a cukormázas buborékukból, és egyénként álljanak ki az érdekeikért. De ez már a Mézmocsár témája.
 
 
Milyen volt a „Mézmocsár” forgatása?
 
Nagyon jó hangulatban telt annak ellenére, hogy ki nem állhatom a klipforgatásokat! Nem értem, miért kell olyan kurva korán kelni! De cserébe együtt lehettünk egy csomó rajongóval, akik voltak olyan jó fejek és eljöttek a forgatásra statisztálni, hajnali órák, világvégi budaörsi stúdió ide vagy oda. Ezúton is hatalmas pacsi nekik!
 
 
 
Egy budapesti buli mindig kiemelkedő esemény a zenekar életében, hiszen hazai pályán játszunk! Ráadásul szemben a lemezbemutatóval, szerdán már egy jól bejátszott programot hallhat a közönség, szóval mindenképp érdemes ellátogatni. Annál is inkább, mert a vendégek a Down For Whatever és a Svenseas lesznek.
 
Hogy fogadta a közönség a „Szélesvásznú ég” lemezt? 
 
Én úgy látom, hogy imádják! Már a lemezbemutatón egy emberként énekelték velünk az új dalokat, pedig akkor még csak alig 2 hete voltak kint.
 
 
Hogyan tovább? Koncertek, fesztiválok, zeneírás? 
 
Tavasszal a Road-dal járjuk be az országot, aztán nyáron ott leszünk a legtöbb fesztiválon is, majd ősszel a Tankcsapdával megyünk egy kört. Közben valószínűleg egy-két új szerzemény is napvilágot lát majd.
 
Te azért gyakorlott éjszakás vagy. Hogy látod 2018-ban a budapesti klubkultúrát, mire lenne szükség a fejlődéshez, min változtatnál?
 
Véleményem szerint remek klubjaink vannak. Elég csak az A38-ra, az Akváriumra, vagy a Dürerre gondolni. A baj talán az, hogy egyrészt lehetne több ilyen, másrészt hiányzik egy átmenet a Hajó és a Sportaréna szintű helyek között. Keletkezett egy űr a PECSA lebontásával, amit a nagyobb hazai és kisebb külföldi előadók eléggé megszenvednek, bár ez nem feltétlenül az én gondom! Az viszont már annál inkább, hogy mi lesz pl. akkor, ha beigazolódnak a pletykák és bezár a Dürer. Nagyon remélem, hogy ez esetben találnak majd neki méltó helyet máshol, mert azt az űrt már mindannyian megéreznénk a bőrünkön. Elég csak anno a Kulti bezárására gondolni.
 
 
Ajánlj egy fasza számot, amit mostanság sokat pörgetsz!
 
 
 
Császár Gergő

Helyszín