Budapest színes, csak észre kell venned!

Budapest színes, csak észre kell venned!

Fővárosi tűzfalfestmény-túra

Biztosan neked is eleged van már abból, hogy akárhányszor kinézel az ablakon, a túloldalról a nyálkás, szürke, borongós időjárás köszön vissza. A lehúzós időn sajnos nem tudunk változtatni, de sokkal egyszerűbb színt vinni ezekbe a napokba, mint gondolnád! Az egyik legjobb módja, ha bejárod a főváros utcai művészetének legszínpompásabb pontjait: a tűzfalfestmények helyszíneit. Ha készen állsz az izgalmas és vidám kavalkádra, mondjuk, merre indulj!
 
Kezdjük a nyolccal!
A hírhedt VIII. kerület számtalan tűzfalát díszítik csodaszép falfestmények, mióta a Színes Város Csoport „kezelésbe vette” a környéket. A sétát érdemes a Szigony utcából indítanod, itt ugyanis több szpot is van; a 10. szám oldalán például gyerekkorunk egyik kedvenc meséje, a Szaffi elevenedik meg. Ráadásul a szomszédos 8-as szám egyik oldalát a Vuk, a másikat pedig a Macskafogó karakterei díszítik. 
 
A következő látványosságért nem is kell sokkal messzebbre menned: a Baross utca 109. hatalmas felületű falát mindenki kedvenc kisrókája, Vuk teszi vidámabbá.
 
Szintén a nyolcban találhatjuk magunkat szembe egy másik klasszikus mese szereplőivel: a Leonardo utca 12-14. falán a Vízipók-csodapók szereplői ejtik ámulatba az arra járókat. 
 
Irány a bulinegyed!
A hetedik kerület szíve is számos olyan alkotást rejt, amit érdemes felfedezni. Az Akácfa utca 27. szám oldalát egy gyönyörű fecskepár díszíti, különleges grafikai megoldással kivitelezve. 
 
A külföldről érkező turisták mellett az istenek is megszállták a területet: Dionüszosz festményét a Nagydiófa utca 16. szám alatt csodálhatjátok meg.
 
Emellett érdemes még a Kertész utca, egészen pontosan a 27-es szám felé venni az irányt, de erre járva ne hagyjátok ki a Dob utca 36.-ot, a Kazinczy 35.-öt és 45.-öt se! Azaz egymást érik a szebbnél szebb alkotások, így, ha csak kisebb sétát tervezel, Belső-Erzsébetváros lesz a te helyed.
 
Hídra fel!
Kevés lehangolóbb dolog van a hidak lepukkant hídfőinél... de nem ott, ahol a Színes Város kezelésbe vette a területet! A Rákóczi híd budai hídfőjénél több alkotó is otthagyta a kézjegyét, de az Erzsébet híd és a Lágymányosi híd pilléreit is fantasztikus festmények díszítik. 
 
Ráadásként...
Ha még bírod szusszal a hideg időben való mászkálást, ugorj el a BAH-csomópontig, ahol vadítóan színes kreációk – köztük tagadhatatlanul „Instagram-kompatibilis” absztrakt alkotások – várják, hogy felfedezd őket!