Alkotói pályázatok - Halmos Béla Program

Alkotói pályázatok - Halmos Béla Program

Több részes videósorozatban mutatja be a Halmos Béla Programiroda legutóbbi, alkotói pályázatának nyertes zenészeit, projektjeit.

A következő hónapokban rendszeresen elérhetőek lesznek a népzenei ihletettségű projekteket bemutató portréfilmek olyan alkotókkal, mint Balogh Kálmán, Lakatos Mónika, Borbély Mihály vagy ifj. Csoóri Sándor Sündi.
Alkotói pályázat most először került kiírásra a Kollégiumnál, sikere a nyertes projektek számán jól mérhető; több mint 70 mű nyert támogatást.
A pályázatról a Kollégium elnöke, Liber Endre nyilatkozott, ami itt, korábbi cikkünkben érhető el.
A 15-20 perces filmek az alkotói folyamatra helyezik a hangsúlyt, egy-egy zenész, zeneszerző munkáját bemutatva, amely során a népzenei gyökerekből új művek születnek. Betekintést nyerhetünk a próbafolyamatba vagy akár a stúdióba; és a készülő művek részletei is elhangzanak a filmekben.
 
“A portféfilmeknél igyekeztünk általánosságban az alkotói folyamatot, a jelenlegi helyzetben nagyobb lehetőséget kapó háttérmunkát bemutatni, és arról beszélgetni a zenészekkel, hogy miből inspirálódnak, hogyan hat a munkájukra a lelassult, szociális élettől mentes világ.”  - mondta Fazekas Anna, a Programiroda vezetője
A kisfilmek a Halmos Béla Program Youtube csatornáján érhetők el, az első epizódban Paár Julcsi - Árgyélus című alkotásával ismerkedhetünk meg.
 
Videósorozatban mutatkoztak be és kerültek közelebb a nézőkhöz, hallgatókhoz és természetesen a pályázókhoz az NKA Halmos Béla Kollégium kuratóriumi tagjai. Liber Endre, a Kollégium vezetője mesélt a népzenéhez való kötődéséről, szakmai eredményeiről a Hangvetővel és a Halmos Béla Program fő célkitűzéseiről. A Virágvölgyi Mártával - akiről sokan nem tudják, hogy az első női prímás volt a táncházmozgalomban - készült portréfilmből sokat megtudhattunk a régi gyűjtésekről és kiadványainak létrejöttéről. Árendás Péter, a Hagyományok Háza Archívumának vezetője, a Népzene Tanszék docense beszélt sokszínű szakmai múltjáról, a számára fontos pályázati területekről, tanításról. Berán István, a Táncház Egyesület vezetője, a Táncháztalálkozó főszervezője mesélt az alkotói pályázatról, zenei múltjáról. Végül pedig Pál István ‘Szalonna’ mutatkozott be - a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője beszélt családi gyökereiről, szakmai múltjáról.